115
Foto: Markus Spiske / Pixabay

Slik regner du ut strømforbruket

Det er et ganske enkelt regnestykke, men du må vite hvilke tall du skal bruke

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. februar 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. februar 2022
Foto: Markus Spiske / Pixabay
Foto: Markus Spiske / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220209113921905.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220209113921905.jpg?maxwidth=900
Foto: Markus Spiske / Pixabay
Foto: Markus Spiske / Pixabay
0

Høsten og vinteren 2021/2022 har vært preget av historisk høye strømpriser, og da er det ikke så rart at mange har fått et vesentlig mer bevisst forhold til hvor mye strøm de bruker. Da kan det være praktisk å kunne regne litt på hvor mye ulike elektriske apparater faktisk koster deg å bruke.

Utgangspunktet for regnestykket er vite hvor stor effekt det er på apparatet du vil vite mer om. Effekten oppgis i watt og denne informasjonen finner du på merkeskiltet. I dette eksempelet tar vi utgangspunkt i en 60 watt lyspære og skal finne strømforbruket i kWh for ett døgn. Det første vi gjør er å gange effekten med antall timer i ett døgn:

60 x 24 = 1440

Dette tallet hjelper oss imidlertid ikke veldig mye i seg selv, men deler vi det på tusen blir får vi mer hjelp. Da finner vi nemlig ut hvor mange kilowattimer som brukes i løpet av døgnet.

1440 / 1000 = 1,44

Det eneste som gjenstår for å finne ut hvor mye lyspæra koster deg per døgn er å gange 1,44 med aktuell strømpris, inklusive nettleie og offentlige avgifter. Ligger denne på 2 kroner per kWh, vil det si at lyspæra koster deg 2,88 kroner dersom den står på hele døgnet.

Ikke fullt så enkelt likevel

Selv om det er enkelt å finne effekten på en elektrisk duppedings og gjøre regnestykket vi nettopp har gjort, er det ikke gitt at svaret blir helt korrekt likevel. Panelovner har for eksempel en termostat som gjør at den står på når temperaturen er lavere enn hva ovnen er innstilt på, men slår seg av når ønsket temperatur er oppnådd. I tillegg er det mange som bruker dag- og nattsenking, slik at ovnen er innstilt på lavere temperatur på natt- og dagtid.

Det er med andre ord lite sannsynlig at ovnen bruker maksimal effekt hele døgnet, og da blir det ikke nødvendigvis riktig å regne med antall watt oppgitt på merkeskiltet. Den samme logikken gjelder for mange andre elektriske apparater. 

Uansett vet du nå hvordan du kan regne på det, slik at du i alle fall kan få en pekepinn. Vil du gå mer nøyaktig til verks finnes det blant annet strømmålere du kan koble til en stikkontakt og deretter koble apparatet til denne. Da kan du lese av strømforbruket i sanntid. Du kan også få en pekepinn ved hjelp av målere som kobles til HAN-porten på AMS-måleren i sikringsskapet. De er i første rekke laget for å måle det totale strømforbruket i boligen, men ved å slå av kurser og apparater kan du isolere forbruksmålingen til kun ett apparat om du vil.

2474
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også