Slik river du gips på en renslig måte

Det trenger faktisk ikke å bli en grisete jobb

Av ByggeBolig
7. august 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180807083741582.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180807083741582.jpg
0
Hvis du har revet ned gipsplater, har du helt sikkert opplevd at det blir et salig kaos med masse støv og gipsbiter overalt. Det er aldri spesielt morsomt og heller ikke særlig praktisk dersom du river i et rom der du ikke vil ha støv overalt.
Vil du gjøre det mer renslig, finnes det faktisk et par smarte metoder. Det du trenger er: 
  • Tapetkniv 
  • Magnet, gjerne en kuleformet 
  • Drill  
Du starter med tapetkniven og lager snitt fra tak til gulv i alle innvendige hjørner. Da skjærer du gjennom papir- eller glassfiberremsen som er brukt for å forsterke hjørnene.  Det samme gjør du i overgangen mellom vegg og tak. Her er det normalt ikke brukt remse, men det ligger gjerne en stripe fugemasse der. 
Deretter finner du frem magneten og fører den over gipsplaten til den finner en skrue og henger fast. Fordelen med å bruke en kuleformet fremfor en flat magnet til dette, er at den gir en mer presis angivelse av hvor skruehodet faktisk er. Hvis du i tillegg har litt støv og spon fra filing av stål på magneten, blir det enda enklere. Da vil litt av dette nemlig henge igjen på veggen når du tar bort magneten. Så er det bare å finne frem drillen med riktig bit, grave deg gjennom sparkelen over skruehodet og skru den ut. Slik fortsetter helt til du kan ta ned hele platen i ett stykke. 
Fremgangsmåten høres kanskje litt omstendelig ut, men om du tenker på all tiden du bruker på å rydde opp etter å ha revet gips med hammer og brekkjern, er det ikke sikkert det går så mye fortere enn magnet og drill. Så slipper du i tillegg støvsuging og vasking i etterkant.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også