Slik sager du rett med sirkelsagen

Det er slettes ikke vanskelig

Av ByggeBolig
7. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180907103839847.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180907103839847.jpg
0
Kanskje du har en sirkelsag i kjelleren, men har problemer med å få snorrette kutt med den. Du ville helst ha investert i en dykksag med skinne, men budsjettet strekker ikke helt til. Da bør du lage dine egne skinner til sirkelsagen, så får du snorrette kapp i en fei.
Du starter med en ganske tynn plate, eksempelvis 6 mm. tykk kryssfinér eller MDF. Lengden kan du bestemme selv, avhengig av hvor lang skinne du trenger. Når det gjelder bredde bør den være litt bredere enn bunnplaten/anlegget på sirkelsagen og ha plass til et 5 – 10 cm. bredt emne oppå. Du kan alltids velge et tykkere emne, men da blir maksimal sagedybde mindre. 
Neste steg er å finne et nytt emne med tilsvarende lengde som det forrige, men gjerne noe tykkere. Dette emnet skal du føre sagen langs når du bruker skinnen og tykkelsen gir større stabilitet. Har du mer igjen av platen du allerede har brukt i første steg er det ikke noe krise å bruke denne hvis du vil spare litt på materialkostnadene. Bredden på dette emnet kan gjerne være 5 – 10 cm. 
Nå skal du feste de to emnene sammen slik at to av ytterkantene ligger jevnt. Den smaleste skal ligge øverst. Da vil det tynneste emnet stikke ut fra det øverste tilsvarende en bredde på litt mer enn sirkelsagens anlegg. Bruk lim og spiker/skruer for å feste dem sammen. Pass på at du har en helt rett kant som vender ut mot den siden sagen skal føres langs – ellers får du ikke rett kutt når du er ferdig. Bruk gjerne en fabrikkant – altså en side av av platen som er saget hos fabrikk/leverandør.  
Det eneste som gjenstår nå er å skjære av det overskytende på den nederste platen. Det gjør du med å kjøre sagen langs den rette kanten på det øverste bordet. Da får det nederste bordet nøyaktig lik bredde som anlegget på sagen. Neste gang du skal sage kan du bare legge denne kanten langs streken du skal sage og kjøre i vei - bare pass på å holde sagen inntil kanten slik at den ikke sklir ut.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også