SWITCH SECTION

Slik sjekker du vinduene dine

Er du sikker på at de tåler enda en vinter?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. september 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. september 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200924074426718.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200924074426530.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1477690271.jpg shutterstock_1477690271.jpg
0

Ingenting varer evig, og det gjelder selvsagt også vinduene i huset ditt. Men hva bør du egentlig se etter når du skal vurdere tilstanden på dem?

For det første bør du se etter råte. Spesielt utsatte plasser på et vindu er endeved, rundt bunnlisten eller de nedre delene av glassrammen og karmen. Råttent treverk er mykt og du kan enkelt sjekke det ved å stikke en spiss gjenstand inn i treverket. Går gjenstanden lett inn kan du være ganske sikker på at du har et råteproblem. Hvis du ikke vil bruke en spiss gjenstand kan du prøve deg med fingeren eller en butt gjenstand. I noen tilfeller er det mulig å bytte ut råteskadet treverk, mens andre ganger er skaden såpass omfattende at det er best å bytte hele vinduet.

Det andre du bør sjekke, er om vinduene trekker. Trekkfulle vinduer betyr både at det kommer mye kald luft inn i huset og at du fyrer for kråkene. En enkel måte å sjekke om det trekker på, er ved å føre en flamme fra en lighter eller fyrstikk rundt vinduet. Ser du at flammen er urolig og beveger på seg, er det et tegn på at vinduet ikke er tilstrekkelig tett. Du kan også legge et papirark mellom glassrammen og karmen, lukke vinduet og dra til deg arket. Glir det enkelt ut, tyder det på at glassrammen ikke slutter tett nok mot karmen.

Trekkfulle vinduer kan i en del tilfeller utbedres med nye tettelister eller ved å justere vinduet slik at det tetter bedre. Det kan også være verdt å ta av listene og sjekke at tettingen mellom vinduskarm og bindingsverk er gjort på en skikkelig måte.

Problemer med dugg og fukt?

Er det dugg inni glasset, kan du være ganske sikker på at glasset har punktert. Eller rettere sagt, at det har oppstått en brist i tettingen mellom innerkarm og glassruten. Da siver luften mellom de to glasslagene ut, og varm luft får slippe inn. Dermed oppstår kondens som renner nedover vinduet og forårsaker råte i de nederste delene av glassramme og karm. Vinduet får også dårligere isoleringsevne som følge av dette. Har du et punktert vindu bør du sørge for å få skiftet glasset så snart som mulig for å unngå skader over tid. Hvis vinduet ellers er i god stand trenger du som regel ikke skifte hele vinduet.

Har du dugg på innsiden av glasset, handler det som regel om andre ting enn selve vinduet. Det kan for eksempel skyldes dårlig ventilasjon, matlaging, klesvask som henger til tørk i rommet, dusjing osv. Er dette et vedvarende problem hos deg bør du gjøre noe med det ettersom det kan føre til råteskader på vinduene. Det er heller ikke bra å oppholde seg mye i fuktig inneklima.

Det siste du bør sjekke på vinduene, er beslagene. Med det mener vi hengsler, vindushasper, stormkroker osv. Beslag som er ødelagte bør byttes ut med nye, så sant det er mulig å få tak i. Hengsler som piper og beslag som går tregt bør smøres opp eller repareres på andre måter.

2858
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også