Slik steller du thuja

Det er ikke så vanskelig

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. april 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. april 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200421045250095.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200421045250095.jpg?maxwidth=2000
0

En av de mest populære måtene for å skjerme mot innsyn i hagen, er å plante en thuja-hekk. De vokser fort, blir svært tette, er grønne året rundt og er rimelige i innkjøp. Ikke rart det finnes mange thuja-hekker landet rundt, med andre ord.

Thuja vil helst vokse der det er sol eller halvskygge, men er i grunnen ikke veldig kresen. Den vokser gjerne godt på mer skyggefulle steder i hagen også. Jorden du planter i bør være næringsrik og godt drenert, og det er for eksempel ikke noe lurt å plante den i leireholdig jord. Da vil rotsystemet fort bli stående i vann ettersom leiren ikke klarer å drenere bort vannet. Det er ikke thujaen glad i - for den vil helst ha en jevnt fuktig jord rundt røttene. Må du likevel plante den på et slikt sted bør du lage en voll med jord og plante thujaen i denne.

Når det gjelder vanning, er det  viktig å vanne skikkelig når du først setter i gang. Gi røttene en skikkelig dusj slik at du er helt sikker på at det når ned til røttene. Det kan være en fordel å bruke svetteslange for å få nok vann.

Gjødsling og beskjæring

I likhet med andre planter og vekster, kan du også gjødsle thujaen. Til det kan du bruke hel- eller hagegjødsel om våren, i tiden rundt sankthans og i overgangen mellom juli og august. Det er imidlertid flere som kun anbefaler én runde med senoppløselig granulat som blåkorn eller liknende på våren, og at du ellers skal la den klare seg selv. Thujaens velsignelse og forbannelse er jo nettopp at den vokser svært villig, så det er absolutt ikke sikkert at du trenger å gi veksten enda mer fart. Det gjelder særlig thuja Braband.

Det leder oss dessuten til behovet for jevnlig beskjæring, som er svært viktig for å holde kontroll på hekken. Lar du være å beskjære thujaen kommer den fort ut av kontroll og blir så omfangsrik at du står overfor en stor jobb. Thuja bør helst beskjæres på våren etter at telen i bakken har gått og frem til den faktisk starter å vokse, men du kan også gjøre det i juli, august og september. 

2022
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også