Start med å sortere alle tingene. Del dem opp i kategorier som klær, møbler, elektronikk, bøker, kjøkkenutstyr, verktøy og koselige gjenstander med affeksjonsverdi. Da får du oversikt over hva du har og det blir lettere å ta beslutninger. Husk å benytte sjansen til å kaste ting som ingen trenger!
Gå innom matbutikker og spør om du kan få banankasser til å putte tingene oppi, eller kjøp noen flytteesker på IKEA.
Gi bort til venner og familie
Se gjennom eiendelene og tilby ting du har til overs til venner og familie. Da får tingene en nyttig hensikt og er til glede for dem som får de.
Doner til veldedighet
Norges Røde Kors og andre veldedige organisasjoner tar imot donasjoner av klær, møbler og andre gjenstander. Sjekk med lokale veldedige organisasjoner eller bruktbutikker for å finne ut hva de aksepterer samt hvordan og når du kan donere.
Selg ting på Internett
Hvis du har verdifulle gjenstander eller antikviteter, kan du selge dem på på nettsteder som Finn.no. Der kan du også gi bort ting gratis mot at de henter, noe som kan spare deg for mye tid og krefter.
Gjenvinning
Dra til lokale gjenvinnigsstasjoner for å resirkulere glass, metall, hageavfall og plast. Sørg for å sortere avfall riktig for å bidra til miljøet – normalt koster det også rundt en hundrings per sekk med restavfall på gjennvinningsstasjoner (i Oslo er det gratis inntil 20 ganger i året).
Klær og ødelagte tekstiler leveres til en tøyinnsamlingsboks eller nærmeste gjenvinningsstasjon. Skill gjerne i ulike poser, og merk posen med ødelagte tekstiler.
Elektronisk avfall
Gamle elektroniske ting som datamaskiner, TV-er og mobiltelefoner kan resirkuleres på gjenvinningsstasjoner og i elektrobutikker som selger slike produkter.
Duppedittene inneholder ofte farlige stoffer som må håndteres forsvarlig.
Leie søppelcontainer
Hvis du har mye skrot, kan det være lurt å leie en søppelcontainer. Dette gir deg en praktisk måte å kvitte deg med avfall på, og container-folka kan ofte gjøre jobben med å sortere søppelet for resirkulering.
Lagring
For eiendeler du ikke er klar til å kvitte deg med, kan du vurdere å leie lagringsplass – for eksempel på et minilager. Da får du tid til å avgjøre hva du vil gjøre med dem i fremtiden.
Profesjonell hjelp
Hvis tømmingen av huset virker overveldende, kan du vurdere å leie inn noen som kan tømme boligen for deg. De har erfaring og kan hjelpe deg med å sortere, donere og kvitte deg med gjenstandene på en effektiv måte.
Mye greier ...!
Å tømme et hus er en omfattende prosess(!), men det er viktig å ta seg tid til å vurdere alle mulighetene for å gjenbruke, donere eller resirkulere gjenstandene. Dette vil ikke bare reduserer mengden avfall på søppeldynga, men gir også en ny sjanse til tingene som en gang var en del av ditt hjem.