115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik unngår du krympestriper på innendørs panel

Maler du om vinteren, reduserer du mye av risikoen

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. januar 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. januar 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230110094223552.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230110094223552.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Trepanel er tilbake i trendbildet for fullt, men til forskjell fra 90-tallets panelbølge skal det nå være malt eller beiset. Det byr på noen utfordringer. Den største er trolig at mange opplever krympestriper, som vil si at umalte felter i skjøtene mellom panelbord dukker opp når treverket trekker seg sammen. Etter å ha brukt mye tid på å male, er slike striper både irriterende og et minus for helhetsinntrykket.

Det er imidlertid flere ting du kan gjøre for å unngå krympestripene. For det første bør du vurdere å male panelet når luften er på det tørreste, typisk i vintermånedene januar, februar og mars. Da har treverket krympet maksimalt slik at du får dekket mest mulig av fjæren som skal inn i nota på bordet ved siden av. Dermed er det mindre sjanse for at umalte felter dukker opp neste vinter.

En annen mulighet er å male fjæren i toppstrøkfargen før du monterer panelet. Vil du gjøre dette, må du være påpasselig med å påføre et tynt strøk slik at du ikke får problemer med å drive bordene sammen når du setter dem opp.

Kan være lurt å velge ferdigbehandlet

Vil du slippe å tenke på malingstidspunkt eller maling av fjæren i det hele tatt, skal du vite at det finnes et stort utvalg av ferdigbehandlet panel. Da slipper du å bruke tid på maling og du får panelbord som er 100 % dekket av maling eller beis. Dermed vil du garantert ikke oppleve krympestriper.

Akklimatisering er viktig uansett

Uansett hva du velger å gjøre, er det svært viktig at panelbordene akklimatiseres før montering. Det vil si at du skal oppbevarer dem i rommet de skal monteres i slik at de får likt fuktighetsinnhold som rommet ellers.

Panelbordene bør akklimatiseres i minst tre-fire dager, men du kan gjerne ligge enda lenger om du har mulighet. Er de pakket i plast skal du ikke sprette plasten under akklimatisering. Er de ikke pakket i plast, bør du legge noe tungt oppå dem for å forhindre at de bøyer og kuver seg mens de akklimatiseres.

1972
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også