Foto: David Mark / Pixabay
SWITCH SECTION

Slik unngår du vindustabbene

Små feil kan få store konsekvenser

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. mars 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. mars 2021
Foto: David Mark / Pixabay
Foto: David Mark / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210331093904471.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210331093903987.jpg?maxwidth=2000
norway-79264 (1).jpg norway-79264 (1).jpg
0

Når våren nærmer seg med stormskritt, er det mange som klør i fingrene etter å komme i gang med prosjekter som krever at det har blitt varmere i været. Et typisk eksempel er å skifte ut gamle og trekkfulle vinduer med nye og godt isolerte varianter. Er du en av dem som har vindusbytte på agendaen, har vi tre tips du bør ta med deg videre. De er både relevante for deg som skal gjøre jobben selv og for deg som leier inn fagfolk.


Riktig isolering rundt karmen

For det første er det svært viktig at mellomrommet mellom karm og vegg isoleres på en god og riktig måte. Mangelfull isolering rundt karmen vil nemlig føre til at vinduets totale U-verdi blir redusert og du vil kunne oppleve kuldebroer rundt karmen. Med kuldebroer menes områder i en konstruksjon som er dårligere isolert enn resten av konstruksjonen. 

Til isolering rundt et vindu er det både mulig å bruke dyttestrimmel og fugeskum, og mange velger å gå for en kombinasjon. Typisk ved å bruke skum mot den siden som vender ut og dyttestrimmel mot siden som vender inn. Hvis du skal bruke skum, er det viktig å følge bruksanvisningen nøye og helst velge en type som skum som er lite ekspanderende. Skum som ekspanderer for mye kan føre til at karmen bøyer seg og at vinduene går tregt.


Klaring over vannbord

For det andre er det avgjørende at vannbord og vannbordbeslag monteres på riktig måte. En typisk feil på dette punktet, er at det ikke er nok klaring mellom vannbord/beslag og dryppnesen/underkanten av vinduet. Dermed er det risiko for at treverket i vinduet suger til seg vann og blir skadet over tid. Korrekt montering forutsetter at det skal være 5-6 mm. klaring, og dette er et krav som gjelder for de aller fleste vinduer på det norske markedet.


Vindtetting på tre/alu-vinduer

Det tredje punktet gjelder spesifikt for dem som investerer vinduer med aluminiumskledning – såkalte tre/alu-vinduer. Dette er altså trevinduer som er kledd med pulverlakkert aluminiumskledning på utsiden, noe som gjør at de ikke trenger å skrapes eller males i løpet av levetiden. Med slike vinduer er det helt avgjørende at vindsperren på utsiden ikke tapes fast på aluminiumskledningen, ettersom det kan føre til at regn blåser inn mellom treverket og aluminumsprofilen. Vann som trenger inn på denne måten kan lage store skader på både vinduer, vegger og gulv, og det tar typisk svært lang tid før det er mulig å oppdage skadene. Derfor er det svært viktig at vindtetting på et tre/alu-vindu alltid skjer mot treverket i karmen.

Generelt er det viktig at både hobbysnekkere og proffene som leies inn til å gjøre en jobb, setter seg godt inn i og følger monteringsanvisningene fra leverandør. Mye er likt på tvers av ulike leverandører, men det finnes også noen forskjeller. 

2744
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også