Slik vasker du huset før maling

Ikke ødelegg kledningen i samme slengen

Av ByggeBolig
7. juni 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180607085225454.JPG https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180607085225454.JPG
0

Med tid og stunder er det nødvendig å finne frem malerkosten og gi huset en overhaling. Da er det helt avgjørende at du først gjør en grundig jobb med å vaske huset.

Til forskjell fra en vedlikeholdsvask, der du kan bruke mildere vaskemidler, må det kraftigere saker til før du skal male. Det vil som regel bety kraftvask, som er et sterkt vaskemiddel mot blant annet skitt, sot, svertesopp osv. I tillegg matter den ned malingen som allerede sitter på veggen og gir dermed bedre heft for den nye malingen. 

Kraftvasken skal fortynnes med vann før den påføres husveggen. Blandingsforholdet finner du på forpakningen. Når den skal påføres, er det mest effektivt å bruke en lavtrykkssprøyte. Start nederst på veggen og jobb deg oppover - da renner skitten vått i vått og lager ikke rennemerker på veggen. Deretter lar du vaskemiddelet få virke i noen minutter før du vasker over veggen med en børste montert på et forlengerskaft. Også her starter du nedenfra og jobber deg oppover. 

Når du er ferdig med å vaske med børsten, må du spyle veggen ren. Da skal du ikke lenger jobbe nedenfra og opp, men ovenfra og ned. Det gjøres ganske enkelt fordi alle hus er bygget for å beskytte mot vann som kommer ovenfra. Spyler du nedenfra og opp risikerer du vanninntrenging i sprekker og åpninger - og dermed fare for fukt-/råteskader. Ikke bruk høytrykksplyler når du vasker huset. 

For å forebygge fremtidig sopp- og algevekst, bør du påføre sopp- og algedreper etter at veggen har tørket. Den skal ganske enkelt sprøytes på veggen og tørke. Deretter kan du male på nytt, men husk at du også må fjerne løs maling og bytte ut eventuelt råteskadet treverk før du setter i gang. 1698
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også