Slik vasker du huset utvendig

Jevnlig vasking gir lenger levetid og bedre utseende på kledningen

Av ByggeBolig
7. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180613063603890.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180613063603890.jpg
0
Det er fort gjort å glemme at fasaden på huset trenger en ordentlig vask fra tid til annen – og ikke bare før du skal male. Ved å vaske jevnlig forlenger du kledningens levetid og opprettholder i større grad et nymalt uttrykk. Om du bor i et område med mye biltrafikk eller andre kilder til forurensning i luften, er det særlig viktig å vaske jevnlig.
Når du bare skal gi huset en vask og ikke skal male i etterkant, kan du faktisk bruke helt vanlig håndoppvaskmiddel fortynnet med vann. Det finnes selvsagt også vaskemidler beregnet på vedlikeholdvask – som gjerne bare kalles husvask. Disse skal som regel også tynnes ut med vann. Uansett hva du bruker, lønner det seg å fylle vaskemiddelet på en lavtrykkssprøyte for å påføre det raskt og effektivt. Det lønner seg å påføre det nedenfra og oppover. På den måten vil skitten renne vått i vått og ikke lage rennemerker på veggen. Deretter lar du det virke noen minutter før du vasker over veggen med en børste montert på et forlengerskaft. Vask nedenfra og oppover.  
Etter å ha vasket med børsten, må du spyle. Da er det viktig å spyle ovenfra og ned. Det henger sammen med at alle hus er bygget med tanke på å beskytte mot vann som kommer ovenfra. Spyler du nedenfra og opp risikerer du vanninntrengning og dermed fukt-/råteskader.  
Om du er fristet å ta frem høytrykksspyleren for å gjøre jobben raskere, bør du tenke deg om to ganger. Høyt vanntrykk vil kunne føre til at vann trenger inn på steder det ikke får mulighet til å tørke opp igjen. Bruk heller hageslangen og ta den tiden som kreves for å gjøre en skikkelig jobb. Vinningen med å bruke høyt vanntrykk går fort opp i spinningen dersom du får råteproblemer og må bytte ut deler av kledningen i etterkant. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også