SWITCH SECTION

Sløser du med vannet?

Ikke gi blomstene vann når solen steker som mest

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. juni 2019
For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. juni 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190611112739582.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190611112739582.jpg?maxwidth=2000
0

Når sommeren er like rundt hjørnet, er det mange som bruker mye tid i hagen for å plante blomster, urter grønnsaker eller er opptatt med gressklipperen for å frisere plenen.

De fleste av disse vekstene er helt avhengige av vann for å overleve sommeren og gi deg gode grønnsaker eller frodige bed. Da er det lurt å ha et bevisst forhold til hvordan du skal sørge for mest mulig effektiv vanning.

Effektiv vanning handler selvsagt mest om å gi plantene det de trenger, men det handler også om å tenke ressursøkonomi og miljø. Begge deler oppnår du ved å vanne på riktig tidspunkt i løpet av døgnet. Vanner du midt på dagen når solen steker som mest kan faktisk så mye som 70 % av vannet fordampe. Dermed er denne typen vanning både unyttig for plantene og for vannforsyningen i kommunen. Det er ganske enkelt sløsing med vann.

Du bør enten vanne før solen tar skikkelig tak om morgenen eller etter den har sluppet taket på kvelden. Da kan jorden eller plantene ta til seg så mye som 80 % av vannet.

Automatisk vanning og oppsamling av vann

Om det er vanskelig å huske på å vanne på morgenen eller kvelden, kan det være fornuftig å investere i automatisk vanningsanlegg. Du får tak i alt fra dryppvanning som monteres på vanlige flasker og settes opp/bed i bed og plantekasser til mer avanserte løsninger som lar deg sette opp en forhåndsdefinert plan for hvilke dager og tidspunkt det skal vannes på.

Vil du forberede deg på en mulig tørkeperiode kan det dessuten være smart å gå til innkjøp av en vanntønne som du setter under eller kobler til et taknedløp. Etter noen regnskurer har du fylt opp tønnen og kan bruke vannet til planter og bed. Det finnes ulike varianter av slike tønner og noen av dem har mulighet for å koble til hageslange.

1783
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også