115
Foto: congerdesign / Pixabay
SWITCH SECTION

Solceller på hytta

Spennvidden og mulighetene er store

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. mai 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. mai 2022
Foto: congerdesign / Pixabay
Foto: congerdesign / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220525094723098.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220525094723098.jpg?maxwidth=900
Foto: congerdesign / Pixabay
Foto: congerdesign / Pixabay
0

Mange som har erfaring med solcelleanlegg, har det først og fremst fra hyttelivet. Da dreier det seg typisk anlegg med et lite solcellepanel på veggen og et 12V-batteri som gir nok strøm til å drive litt lys og en liten TV. I dagens marked finnes det imidlertid helt andre muligheter. Det gjelder både dersom du vil eller må være «off grid» eller hvis du har innlagt strøm på hytta allerede.

For deg som er off grid

Har du en hytte som ikke er tilkoblet strømnettet kan du både velge mellom 12V og 230V-anlegg. Hva du velger er avhengig av hvor mye hytta brukes og hvilke behov anlegget skal dekke. 12V-anlegg passer typisk for dem som ikke bruker hytta så ofte og der strømforbruket er forholdsvis begrenset når den faktisk brukes. Til denne bruken finnes det eksempelvis anlegg med batterier som kan lagre energi tilsvarende bruk av 240 watt i 20 timer, men også mindre anlegg som kan lagre energi tilsvarende bruk av 60 watt i 20 timer.

Har du behov for et større anlegg bør du vurdere et 230V-anlegg. Her finnes det også flere alternativer, alt fra små anlegg som kan håndtere opptil 800W i samtidig forbruk til anlegg der du ha 4000W i samtidig forbruk. De største anleggene egner seg eksempelvis til å drive utstyr som TV, elektrisk verktøy, lys, kjøleskap, støvsuger og vaskemaskin. En fordel med å velge et 230V-anlegg er også at du får standard stikkontakter og ikke trenger å tenke på å bruke omformere/inventere når du skal plugge inn ladere mv.

Hytter med innlagt strøm

Har du hytte med innlagt strøm vil et solcelleanlegg kunne utgjøre et alternativ til å kjøpe strøm fra nettet, akkurat slik det fungerer dersom du installerer solceller på taket hjemme. Det vil altså si at du kan redusere strømkostnadene fordi du bruker egenprodusert energi fra solcellepanelene i stedet for å kjøpe den fra strømselskapet. 

Inngår du plusskundeavtale med strøm- eller nettselskapet kan du også selge overskuddsstrøm tilbake til nettet. Dette er spesielt gunstig på en hytte ettersom den står ubrukt mange dager gjennom året. På hytta vil du med andre ord selge en høyere andel strøm tilbake til nettet enn tilfellet vil være i en vanlig bolig, og det finnes eksempler på hytteeiere som selger mer strøm enn de forbruker i løpet av året.

Kan få Enova-støtte

Er du plusskunde kvalifiserer anlegget til Enova-støtte. Enova gir nemlig privatpersoner økonomisk støtte til montering av solcelleanlegg i både boliger og fritidsboliger, og per mai 2022 er maksimalt støttebeløp 47 500 kroner. Støtten er delt i to og det er mulig å få:

  • 7500 kroner i fast støttebeløp til selve installasjonen
  • 2000 kroner per kW installert effekt, oppad begrenset til 20 kW.

Med et anlegg bestående av 16 paneler og installert effekt på snaut 6 kW, vil du kunne få ca. 19 000 i støtte fra Enova. Et slikt anlegg vil dekke omtrent 30 m2 av taket.

Husk at Enova stiller en rekke krav for at det skal være mulig å få støtte. Alle kravene er like viktige å imøtekomme, og du gjør svært lurt i å sette deg inn kravene før du søker.

3060
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også