115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Solceller som ser bra ut

Bygningsintegrerte solceller gir et penere sluttresultat, men krever litt mer arbeid

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. august 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. august 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220810121958573.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220810121958573.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Interessen for solceller har steget markant i 2021 og 2022, selvsagt godt hjulpet av de høye strømprisene. Tall fra Enova viser for eksempel at antall mottakere av støtte til montering av solcelleanlegg har økt markant fra 2021 til 2022.

Dersom du er en av dem som vurderer å investere i teknologi som høster solenergi, skal du vite at det finnes to hovedtyper solcelleanlegg:

  • UtenpÃ¥liggende (Bulding Applied PhotoVoltaics, BAPV)
  • Bygningsintegrerte (Building Integrated PhotoVoltaics, BIPV

De aller fleste velger å gå for utenpåliggende solceller. Det henger sammen med at de som regel er enklere å montere da de kan festes på eksisterende tak eller vegger uten at det kreves noe særlig forarbeid. Det betyr imidlertid også at sluttresultatet blir forholdsvis synlig og ikke alltid så tiltalende rent estetisk.

Den utfordringen er vesentlig mindre med bygningsintegrerte solceller. Her snakker vi nemlig om byggematerialer som har integrerte solceller, og som nesten ikke synes på litt avstand. Det mest typiske er å finne dem på takplater og takstein, men det finnes også bygningsintegrerte solceller beregnet for montering på vegg.

Hvem passer det for?

Bygningsintegrerte solceller passer alle typer bygg og kan både brukes i forbindelse med rehabilitering og nybygg. De krever imidlertid mer arbeid enn utenpåliggende da de ikke monteres oppå eller utenpå eksisterende tak eller kledning.

Vil du ha et slikt solcelleanlegg på taket, betyr det i praksis at du må fjerne det gamle taket og legge nytt. Derfor passer det som regel best for dem som har behov for eller planer om å skifte ut taket uansett. Dersom du skal bygge nytt hus eller en ny hytte, er også bygningsintegrerte solceller noe å vurdere.

Helheten blir ivaretatt

På akkurat samme måte som utenpåliggende solcelleanlegg, er det som regel ikke noe poeng å i fylle hele et helt tak med paneler. Det handler både om dimensjonering av anlegget med tanke på ønsket/nødvendig strømproduksjon og at solen ikke faller like gunstig på alle takflatene. Det er likevel ikke til hinder for å få et helhetlig og ensartet tak. De fleste produsenter leverer like takplater/takstein i varianter med og uten solceller.

Det betyr med andre ord at plater/takstein med solceller kan brukes der forholdene for energiproduksjon er best, mens plater uten solceller kan brukes på de andre takflatene. Dette gir en god balanse mellom energiproduksjon og estetikk.

2465
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også