Soldempende glass eller tradisjonell solskjerming?

Litt av begge deler kan være bra

Av ByggeBolig
7. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180907072344196.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180907072344196.jpg
0
De seneste årene har det kommet vinduer med soldempende glass på markedet. Poenget med slike vinduer er at glasset skal stoppe mye av varmen fra solstrålene i å komme inn i boligen. Da er det naturlig at mange lurer på om soldempende glass alene er tilstrekkelig som solskjerming i en bolig.
Den store fordelen med soldempende glass er at det gir en usynlig form for solskjerming. Vinduet ser ut som et hvilket som helst vindu og det krever ikke montering av ekstra deler inn- eller utvendig. Samtidig som varmen fra solstrålene dempes har du også fullt utsyn, noe du som regel ikke kan regne med å ha ved mer tradisjonelle solskjermingsprodukter. 
Ulempen er at soldempende glass er en permanent løsning som gir deg mindre fleksibilitet enn produkter som persienner og screens, som jo kan heves og senkes ved behov. Da kan du for eksempel velge å slippe varmen fra solstrålene inn på kalde dager når du trenger varmen, men holde varmen ute om sommeren når du vil ha det så kjølig som mulig. Solskjerming som screens, persienner og markiser kan også automatiseres på ulike måter.  
Et annet poeng med tradisjonell solskjerming er at du også kan bruke dem til å regulere lysinnslippet, sik du du for eksempel kan skjerme deg mot den lave kveldssolen som står inn i stuen. Med soldempende glass må du ta valget om grad av soldemping og lysinnslipp i forkant og kan ikke endre det i ettertid. 
Den beste løsningen kan imidlertid tenkes å være en kombinasjon av soldempende glass og tradisjonell solskjerming. For eksempel soldempende glass på vinduer som utsettes for mye sol hele dagen eller der det er krevende eller uforholdsmessig dyrt å montere tradisjonell solskjerming.. Så kan du montere tradisjonell solskjerming på andre vinduer. Det handler altså ikke nødvendigvis om enten/eller, men å finne den optimale løsningen for din bolig. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også