Sorte prikker brer om seg i norske hjem

Men det finnes måter å unngå dem på

ByggeBolig
9. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181109093358101.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181109093358101.jpg?maxwidth=2000
0

Sorte prikker har bredt om seg i det ganske land og finnes nå i svært mange boliger. De kan være svært sjenerende og oppleves i mange tilfeller som vanskelige å bli kvitt. Men hva er det egentlig?

Det er ikke soppvekst eller heksesot. Ei heller råte. Det vi snakker om er de små hullene dykkerspikere etterlater seg når du spikrer fast en list til veggen.

Selve årsaken til at de har blitt så utbredte er nok sammensatt, men en viktig faktor er sannsynligvis inntoget av ferdigbehandlet listverk. De som skal spare deg for malingsarbeidet, vet du. Det sitter tross alt ganske langt inne å sparkle og male dem bare fordi de er påført noen små hull, selv om de er aldri så sjenerende. Derfor lar du det gjerne være. Til og med en del boligprodusenter har sparkling og flekking av de sorte prikkene som en ekstratjeneste du må betale for når du bygger nytt hus.

Neste gang du skal montere listverk, skal du imidlertid vite at det finnes listverk som lar deg slippe unna hele problemstillingen. Med listverk som lages av polyurethan eller liknende materialer, er det nemlig ikke meningen at du skal feste med spiker. Du bruker i stedet lim. Da er de sorte prikkene saga blott.

Listverk i tre kan selvsagt også limes i stedet for å spikres, men ofte vil du oppleve at det er litt vanskelig. Særlig om du har en vegg som er litt ujevn eller litt buet. Da får du fort problemer med å få listen til å sitte helt inntil veggen mens limet herder. Listverk i polyurethan og liknende materialer er imidlertid ofte fleksibelt – det kan altså bøyes for å passe til veggen. Det betyr også at det blir lettere å liste rundt vegger som går i større buer. Med tanke på montering i tak er det også en fordel at denne typen listverk har lav vekt – ergo er det lettere å jobbe med dem.

1796
b-False
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også