Støping i kulden krever mer

Men det er ikke nødvendigvis noe problem

Av ByggeBolig
8. oktober 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181008123406976.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181008123406976.jpg
0
Hvis du skal støpe plate til et nytt hus, anneks, garasje eller annet, er det ikke noe i veien for å gjøre det selv om det er minusgrader. Det krever bare litt andre tiltak enn når du støper i plussgrader. Tiltakene går i hovedsak ut på å hindre at vannet i betongen fryser og å sørge for at herdingen går for seg i normalt tempo.
For å motvirke utfordringene kulden medfører, bør du støpe med varm betong. Bestiller du ferdig betong som leveres med bil, kan du spesifisere at du eksempelvis vil ha betong som holder 25 grader. Blander du selv, bør du blande med varmt i stedet for kaldt vann. Det er dessuten mulig å ha tilsetningsstoffer i betongen som gjør at frysepunktet på fritt vann blir lavere.
Selve underlaget vil nødvendigvis være kaldt når du støper, men pass på at du får bort alt av is og snø på bakken og eventuell forskaling. Du vil helst bruke varmen i betongen til å få fart på herdingen – ikke til å smelte is og snø.  
Når du er ferdig med utstøping bør du så snart som mulig dekke den til med isolasjon som sørger for å holde på varmen. Du kan blant annet bruke ethafoam vintermatter, plast eller andre egnede produkter som holder på varmen.  
Skal du støpe tynne sjikt, kan det for øvrig være fornuftig å utsette det dersom temperaturen er veldig lav. Det er tross alt bedre å vente litt enn å risikere at kulden ødelegger støpen din. 
Er du usikker på hva som er riktig for ditt prosjekt, anbefaler vi at du tar kontakt med en betongleverandør.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også