Foto: FunkyNL / Pixabay
Foto: FunkyNL / Pixabay

Ta vare på ørene

Selv noen minutter i skadelig støy kan gjøre stor skade

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. desember 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. desember 2020
Foto: FunkyNL / Pixabay
Foto: FunkyNL / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201209093206893.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201209093206392.jpg?maxwidth=2000
construction-worker-3512589 (1).jpg construction-worker-3512589 (1).jpg
0

Blant mange hobbysnekkere og glade amatører, er det trolig store mangler når det gjelder bruk av personlig verneutstyr. Amatører er imidlertid ikke mindre utsatt for skader enn proffer, så litt HMS-tenkning er absolutt på sin plass når du jobber med prosjekter i heimen.

Én ting du skal være spesielt oppmerksom på, er behovet for å beskytte hørselen mot skadelig støy. Det skal nemlig ikke veldig mye til før du får varige hørselsskader som du må slite med resten av livet.

Det er to ting du særlig bør tenke på når det gjelder hørselvern. For det første må du velge en type som beskytter deg mot lyden du faktisk kommer til å bli utsatt for. Lette ørepropper kan for eksempel være fornuftig i noen tilfeller, men helt uegnet i andre. Derfor er det lurt å bruke litt tid og gå en smule systematisk når du skal kjøpe deg hørselvern – og gjerne gå for et par forskjellige typer som kan brukes til ulike oppgaver.

Bruk hørselvernet hele tiden

Det andre du skal være klar over, er hvor viktig det er å ha på seg hørselvernet hele tiden mens du jobber med støyende oppgaver. For at du skal beskytte hørselen best mulig bør brukstiden faktisk være 100 %. Selv med 99 % brukstid reduseres effekten av å bruke hørselvernet. Lar du hørselvernet ligge eller henge rundt halsen i 10 % av tiden du utsettes for støy, er det nærmest jevngodt med å ikke bruk det i det hele tatt. Synes du det høres rart ut? Det handler rett og slett om at den støyen du utsettes for når du ikke har på deg hørselvernet i noen minutter, kan være akkurat den støyen som gjør skade. Det er litt som å droppe hjelmen bare fordi du skal sykle en liten tur – du vet aldri når ulykken inntreffer.

Det er viktig å velge hørselvern som er behagelig å ha på for at du skal oppnå 100 % brukstid. Utstyr som er ubehagelig å ha på, øker nemlig sjansen for at tar det av deg oftere. Dette taler også for å bruke litt tid for å finne det riktige produktet når du går i butikken.

PS! Husk at hørselvern, som alle andre ting, krever vedlikehold for å fungere best mulig. Blant annet er det viktig å skifte ut tetningsringene fra tid til annen. Her er det viktig at du følger produsentens anvisninger.

2193
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også