SWITCH SECTION

Ta vare på taket ditt i vinter

Er du klar over at snø faktisk kan ødelegge taket ditt?
For mye snø på taket kan få store konsekvenser.

Av ByggeBolig

Julie Foster

Boligkanalen

11. november 2019
Av Boligkanalen

Julie Foster

Boligkanalen

11. november 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191111114454904.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191111114454904.jpg?maxwidth=2000
0

Hva er egentlig snølast?

Det er mange som glemmer at taket ikke tåler all verdens når vinteren kommer for fullt. Snølast utgjør en ekstra påkjenning på takkonstruksjonen. Taket på huset er beregnet for en viss vektmengde, og dersom den blir utsatt for mer enn maksimal vekt, kan det få store konsekvenser og i verste fall føre til kollaps.  

Du lurer kanskje på hvor mye taket ditt tåler? Først og fremst avhenger det av når huset er bygget, hvordan det er bygget og husets beliggenhet. Bygninger som er bygget etter eldre standarder, er generelt bygget for å tåle lavere snølast. Når vinteren kommer for fullt og snøen legger seg, er det viktig å være på vakt. Snøen legger seg i ulike mengder, og det er spesielt viktig å være observant på at fjærlett snø fort blir svært tung dersom det blir mildvær. Det kan også resultere i at vann trenger inn ved luftekanaler, takhetter og andre installasjoner. 


Det kan være lurt å måke taket

Snø kan gjøre store skader på huset dersom man velger å ikke ta den vekk. Når snøen blir liggende på taket over lengre tid, blir den kompakt og når den i tillegg ligger sammen med is snakker vi om betydelig vekt. Ikke nok med det, om snøen raser fra taket kan det skade mennesker som står under. 

Dersom du vet hvor store mengder snø taket er beregnet for, kan du gjøre en vurdering av hva som vil være kritisk snølast for taket. Dette kan du se i beregningsgrunnlaget for da huset ble oppført. Når snømengden på taket nærmer seg kritisk nivå, er det på tide å måke taket. Da er det viktig å tenke på sikkerheten. Derfor bør du vurdere å bruke for eksempel sikkerhetssele og å spørre noen om hjelp.

1854
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også