Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Takpanner er tradisjon

Det er faktisk ikke et nymotens produkt

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. november 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. november 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201112125525654.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201112125525435.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1239738700.jpg shutterstock_1239738700.jpg
0

Hvis vi sier takpanner, tenker du kanskje at det er et nymotens produkt til taket. Det stemmer faktisk ikke, for i Norge har takpanner eller takplater i stål vært brukt i lang tid. Spesielt langs kysten, der vær og vind ofte utsetter taktekkingen for store påkjenninger. I slike tilfeller har det vært, og er fremdeles, en stor fordel å ha uknuselig takpanner som er laget for å tåle allslags vær.

Det er ikke dermed sagt at takpanner kun egner seg i værharde strøk, for med dagens utvalg av profiler og overflatebehandlinger, har denne typen taktekking blitt er populært valg i alle deler av landet. Enten du vil ha det klassiske og bølgete utseende på taket eller en mer moderne profil, finner du noe som passer din smak i dagens marked.

Rent teknisk har takpanner har en kjerne av stål som er behandlet med grunning for å gi lang levetid. Tidligere ble det ofte brukt galvanisert stål i takpanner, men i dag har aluzink overtatt. I noen tilfeller tilsettes også magnesium for å øke levetiden enda noen hakk. Over grunningen blir platene enten lakkert eller bestrødd med granulat. Lakkerte plater kan både leveres i høyglanset og matt utførelse.

Glatte eller ru?

I utgangspunktet kan vi skille mellom glatte/lakkerte og ru/bestrødde takpanner. Det er ikke veldig store forskjeller mellom dem, og i bunn og grunn handler det om smak og behag. Du bør imidlertid merke deg at bestrøingen på ru plater gir noe bedre beskyttelse og noe lenger levetid. Snøen glir heller ikke så lett av en bestrødd plate, og gjør i en del tilfeller at det ikke er behov for snøfangere. Med lakkerte/glatte plater bør du ha snøfangere fra 3 grader fall på taket. Med granulerte plater er det ikke nødvendig før du har større fall enn ca. 27 grader.

En fordel med lakkerte plater er imidlertid at mose og grønske ikke får så godt feste. Overflaten er rett og slett så glatt at det er mindre sjanse for at sporer setter seg fast – dessuten skylles de lettere av ved nedbør.

PS! Er du redd for at et tak tekket med takpanner skal bråke når det regner? For det første skal du vite at bestrødde plater har tilnærmet likt lydbilde som shingel og takstein når det regner. For det andre er det greit å ta med seg at lakkerte plater kan leveres med lyddemping.

2269
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også