SWITCH SECTION

Tar du vare på sagkjedet??

Jevnlig og riktig filing gjør susen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. september 2020
Av Boligkanalen

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. september 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200909081000906.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200909081000828.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_211194712.jpg
0

Mang en boligeier har en motorsag som både brukes til å rydde på tomta og til å sanke inn vinterens forsyning av fyringsved. Vi vil imidlertid tippe at mange av dem som eier en motorsag ikke har det mest bevisste forholdet til hvordan den bør vedlikeholdes for å prestere best mulig.

Vil du ha en sag som skjærer raskt og effektivt gjennom treverket, er det nemlig svært viktig å holde kjedet i god stand. Det vil si at du bør file det jevnlig og på riktig måte. Det aller beste er faktisk å file kjedet hver eneste gang du fyller på bensin og sagkjedeolje. Da er du helt sikker på at sagtennene alltid er skarpe og skjærer mest mulig effektivt.

Ved å file hver gang du fyller bensin og olje, kan det imidlertid være at du filer litt oftere enn det streng tatt er behov for. En annen måte å gjøre det på, er derfor å følge med på sagsponet som kastes ut mens du skjærer. Kaster sagen ut små trefliser mens du skjærer, vet du at tennene er skarpe. Kommer det derimot ut fint sagspon, er kjedet sløvt og bør files. Når kjedet er såpass sløvt vil du også merke at sagingen går tregere og at du må bruke kraft for å presse sagen gjennom treverket.

Riktig verktøy er viktig

Selve filingen er egentlig en ganske enkel oppgave, men det er viktig at du har riktig verktøy. For det første må du ha en rundfil som passer til kjedet på sagen. Dette kan du finne informasjon om på selve kjedet eller spørre forhandleren du kjøpte sagen av. Dernest er det svært viktig at du filer med riktig vinkel for å unngå at du endrer formen på sagtennene. Det er ikke så lett å få til på frihånd, så du bør absolutt gå til anskaffelse av en filmal, noe alle produsenter lager til sine kjeder. Med en slik mal er du alltid sikker på å file i riktig vinkel.

Et annet viktig poeng ved filing av et sagkjede, er at alle tennene må files like mye. Hvor mange ganger du filer hver tann er litt opp til deg selv, men to-tre drag med fila pleier å være tilstrekkelig hvis du gjør det jevnlig. Du skal ikke dra filen frem og tilbake – du filer kun når du skyver filen fra deg.

Filer du ikke alle tennene like mye, risikerer du å ende opp med tenner av litt ulik lengde. Da vil sagen skjære skjevt. Det beste er å file kjedet mens sagen står fast i en skrustikke eller liknende da det gjør det enklere å bruke begge hender for å file jevnt.  Gjør jobben mens du er i skogen kan du bruke en liten skrustikke som slås ned i en trestokk for å holde saga fast.

Fra tid til annen må du også file de såkalte rytterne på kjedet. De sitter mellom sagtennene og har til oppgave å sørge for at tennene ikke skjærer for tykke trefliser. Rytterne skal være i lik høyde som sagtennene, og det enkleste for å få dette til er å bruke en såkalt ryttermal sammen med en flatfil.

2779
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også