Foto: StockSnap / Pixabay
SWITCH SECTION

Tenk deg om før du legger gulv

Det hadde kanskje gjort seg med litt varme?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. februar 2021
Foto: StockSnap / Pixabay
Foto: StockSnap / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210202113756401.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210202113755901.jpg?maxwidth=2000
barefoot-2617757 (1).jpg barefoot-2617757 (1).jpg
0

Å legge et nytt gulv betyr både mye jobb og en stor investering i kroner og øre. Da er det selvsagt viktig at dere bruker tid på å finne det perfekte gulvet, enten dere faller for en type laminat, parkett, heltre, vinyl eller noe helt annet.

Det er imidlertid viktig å tenke litt bredere enn bare materialer, stavmønster, leggeretning osv. Når dere først skal ta opp det gamle gulvet og legge et helt nytt, bør dere nemlig vurdere å gå for gulvvarme. Det er nemlig en god investering i komfort, ettersom varme som kommer fra gulvet gir en vesentlig bedre følelse av varmen enn hva som kan sies om for eksempel panelovner.

Det har du helt sikkert merket mange ganger når du kommer inn på badet. Selv om lufttemperaturen er forholdsvis lik som i andre rom, føles det mye varmere å stå på det varme badegulvet enn det kalde parkettgulvet i rommet utenfor. Av den grunn er det faktisk mulig å senke temperaturen en god del uten at det går ut over komforten. Det er både  behagelig og økonomisk, med andre ord

Det finnes flere løsninger for å få gulvvarme, og vi kan blant annet nevne:

  • Varmefolie
  • Varmematter
  • Varmekabler
  • Vannbåren varme

Hvilken type gulvvarme dere velger, er blant annet avhengig av hva det er plass til. Har dere behov for lav byggehøyde, er varmefolie eller varmematter et godt valg - varmefolie bygger faktisk ikke mer enn 6-7 mm. Den må imidlertid monteres av elektriker. Varmematter kan legges selv da de tilkobles stikkontakt, men bygger til gjengjeld en god del mer enn varmefolie.

Både varmematter og varmefolie er typiske "komfortprodukter" da de ikke leverer spesielt stor effekt/mye varme. Det vil si at de kun unntaksvis kan dekke varmebehovet i et helt rom eller en hel bolig - typisk i nyere boliger som er godt isolerte. I de fleste andre tilfeller må det suppleres med annen type oppvarming.

Varmekabler og vannbåren varme kan som regel benyttes som hovedopppvarmingskilde da begger deler leverer mer varme enn varmefolie og varmematter. De bygger imidlertid også mest, selv om det er mulig å få både vannbåren varme og varmekabler som kun bygger litt over 1 cm. Som regel innebærer også montering av disse typene oppvarming mer jobb enn både varmematter og folie. 

PS! Skal du ha gulvvarme under parkett, laminat eller heltregulv, er det viktig at effekten ikke blir for høy og at temperaturen ikke overstiger 27 grader. Det er alltid viktig å sjekke hva som gjelder for akkurat ditt gulv før du går i gang.

2499
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også