Tenk nytt om trapp!

Furutrappen er ikke lenger det eneste valget du har

Av ByggeBolig
20. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180620072519554.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180620072519554.jpg
0

For mange er trappen en praktisk innretning som gir en transportvei fra én etasje til en annen. Det påvirker både hvordan vi ser på trappen i hjemmet og hvor mye penger vi legger i å kjøpe trapper. De seneste årene har imidlertid flere og flere fått øynene opp for at en trapp faktisk er et av de største møblene du har i huset.

Med det beveger vi oss bort fra de tradisjonelle tretrappene laget i furu, og over til mer dristige og spennende materialvalg. I dagens trappemarked er det nemlig et vell av muligheter når det gjelder materialvalg og utforming. 

Når det gjelder trappetrinnene har furu dalt i popularitet, sannsynligvis fordi den inneholder mye kvister og fordi de er et mykt treslag som er vanskelig å holde pent over tid. Til erstatning kommer glass, stål og harde treslag som eik, valnøtt og ask.  

De tradisjonelle vangene, altså delene trinnene er festet i, er fremdeles noe mange velger, men det har blitt mer populært med svevende trinn. Enten i form av en vange midt under trinnene (midtvange) eller trinn som kun festes i veggen. I tråd med dette forsvinner og de lukkede trinnene og trappene blir i større grad åpne.

Når det gjelder rekkverk har glass og stål også gjort sitt inntog her, gjerne i kombinasjon. Håndløperen kan gjerne være i stål, mens selve rekkverket består av glassplater. Meglere og sprosser, som utgjør rekkverket, har i mindre grad detaljer som utskjæringer og kuler, men preges av rette og stramme linjer. Sprossene er gjerne laget av stål. For et enda mer industrielt preg kan rekkverket også lages av stålwire.

Det er ikke dermed sagt at de tradisjonelle trappenes tid er forbi, for nordmenn kjøper fremdeles helt vanlige trapper. Det betyr egentlig bare at mulighetenes marked er langt større enn tidligere og at valgfriheten gir deg mulighet til lage en trapp som glir best mulig inn i boligen.

1882
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også