Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Tenk på dette før du lydisolerer

Standardproduktene er ikke alltid løsningen på problemene

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. mars 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. mars 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210331120001778.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210331120001591.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1755446066 (1).jpg shutterstock_1755446066 (1).jpg
0

Hvis du sliter med trinn- eller luftlyd i boligen din, skal det bare et par søk på nettet til før du finner ut at løsningen er å montere trinnlydplater eller en lydbøylehimling. Trinnlydplatene skal ta hånd om trinnlyden, mens lydbøylene tar hånd om luftlyden. Det er selvsagt helt riktig, men det er likevel ikke sikkert at det løser problemene dine.

Det kan nemlig være lurt å ta et skritt tilbake før du bruker tid og penger på denne typen løsninger. I en del tilfeller er det for eksempel slik at bjelkelaget ikke er fullisolert. Det gjelder særlig i litt eldre boliger. Det har den konsekvens at bjelkelaget blir en slags resonanskasse – som sørger for at det blir gjenklang i lyder som oppstår. Vi kan på sett og vis si at bjelkelaget oppfører seg som en forsterker. I noen tilfeller vil tykkere trinnlydplater avhjelpe denne utfordringen, men det beste er som regel å fullisolere bjelkelaget for å ta bort klangen. 

Mange eldre hus har også underdimensjonerte bjelkelag, og vil svaie når noen går på gulvet. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i beskrivelsen av glass som klirrer i skapene når noen beveger seg over gulvet. Dette er et typisk tegn på at det er svai i bjelkelaget. Vibrasjonene, og dermed lyden, som oppstår som følge av svaien kan også forplante seg videre i bygget. Dermed vil du ofte høre lyder andre steder i boligen. Hvis dette er tilfelle hos deg, er det sannsynligvis mest effektivt å stive av eller forsterke bjelkelaget. På den måten får du bort svai og svikt som kan lage lyd.

Et begrep du bør kjenne til, er dessuten det som kalles for flanketransmisjonsforhold. Med det menes at lyd som treffer veggen i et rom, forplanter seg i byggets bærende konstruksjon. Denne typen forhold henger som regel sammen med hvordan huset er bygget i utgangspunktet, og har du uheldige flanketransmisjonsforhold kan det være svært vanskelig å få til god lydisolering med konvensjonelle metoder. Høy flanketransmisjon vil ofte bidra til å redusere effekten av lydisolerende tiltak ganske betraktelig.

2046
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også