115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Tenk på dette når du skal velge ytterdør

Stil, farge og sikkerhet er viktige stikkord

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. november 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. november 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221110124346939.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221110124346939.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

For mange handler valget av inngangsdør først og fremst om å finne en som passer stilen til huset deres. Et moderne hjem med et minimalistisk preg vil trolig ha godt av en dør med rene, stramme linjer. Hvis du vil at døren din skal være enda mer stilig, kan du velge en med skjulte hengsler.

Et mer tradisjonelt hus fortjener typisk en dør som henter inspirasjon fra århundreskiftets arkitektur. Det betyr sin regel dører med klassiske fyllinger, sprosser eller ulike varianter av forseggjorte profiler og dekorasjoner. Samtidig har mange hus et mer anonymt preg hvor det kanskje ikke er lett å finne en dør som passer perfekt. I dette tilfellet er det ingenting som hindrer deg i å tenke omvendt og starte fra innsiden for å finne den perfekte døren. Det vil si at du tar utgangspunkt i interiøret i stedet for eksteriøret.

Når det gjelder farger, kan du stort sett velge fritt. Tradisjonelle farger som hvit og svart dominerer fortsatt inngangsdørvalgene våre, men det er stadig flere som velger andre farger. Sterke farger som oransje og grønt er populære valg, noe som særlig gjelder på moderne hus. Endringer i fargevalg tyder på at mange har blitt mer modige og ønsker å sette sitt eget preg på inngangspartiet.

Vær, vind og sikkerhet

Praktiske forhold som vær og vind er viktige når du velger ytterdør. Dersom vær og vind gir døren jevnlig juling og du ikke har et overbygg, kan det eksempelvis lønne seg å gå for en dør med kompaktlaminat. Vender døren mot sør eller vest, der solen steker store deler av dagen, skal du også være litt forsiktig med å velge en dør med mørk farge. Da kan temperaturforskjellen mellom ytre og indre overflate av dørbladet bli såpass stor at døren kan kuve. Dermed blir den vanskelig å lukke og låse.

Sikkerhet og lydisolering er andre viktige ting å tenke på. Dørens sikkerhet påvirkes av flere faktorer, hvor låsen er helt avgjørende. En lås med hakereile er et trolig det beste valget da det gir en koblet forbindelse mellom dør og karm. I tillegg er det viktig at karmen har solid innfesting i veggåpningen slik at den er vanskeligere å bryte opp. Velger du hengsler med bakkantsikring blir den enda sikrere da det ikke vil være mulig å få opp døren selv om hengslene skjæres av eller løsnes.

PS! Bor du i et område med mye støy, bør du også vurdere en dør med ekstra god lyddemping. Det kan ha svært mye å si for hvor mye støy som stenges ute – og dermed ha mye å si for livskvalitet.

2466
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også