SWITCH SECTION

Tenker du på sikkerhet når du kjøper ny ytterdør?

De små tingene kan gjøre stor forskjell

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. august 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. august 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200819075555270.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200819075555270.jpg?maxwidth=2000
0


Når det er dags for å skaffe seg en ny inngangsdør til huset, er det flere ting du må tenke gjennom. I tillegg til design og fargevalg, bør du også legge vekt på sikkerhet og lydisolering.

Når det gjelder sikkerhet, vil låsen alltid spille en viktig og avgjørende rolle. Best sikkerhet får du ved å gå for en lås som har såkalt hakereile. Med en slik lås får du en koblet og solid forbindelse mellom dørbladet og karmen. Det er imidlertid ikke bare låsen som er viktig når vi snakker om sikkerhet.

Hvilken type hengsler du velger har nemlig også noe å si. Går du får en dør med hengsler som har bakkantsikring er det ikke mulig å få opp døren selv om hengslene løsnes eller skjæres av. Integrerte hengsler gir også bedre sikkerhet enn tradisjonelle hengsler da de er vanskeligere å komme til og ødelegge.

Dessuten bør selve karmen være solid festet i veggåpningen. Da er det viktig at du bruker gode skruer og gjør monteringen på riktig måte. Gjør du det ikke riktig risikerer du at det oppstår slark som gjør det enklere for en innbruddstyv å ta seg inn.

Hold lyden ute

Støy kan være svært plagsomt, enten det dreier seg om trafikk, folkeliv, industri eller andre ting. Faktisk kan Statens Vegvesen fortelle oss at så mange som 1,9 millioner innbyggere i Norge plages med trafikkstøy over 55 desibel utenfor sin egen bolig.

Velger du riktig type ytterdør kan du imidlertid få bukt med en del av støyplagene. Når du vurderer en ny ytterdør, kan det være lurt å kunne litt om desibel-skalaen. Den fungerer nemlig slik at en endring på bare 3 desibel vil utgjøre en merkbar forskjell i støynivået, mens en endring på 10 desibel innebærer en halvering/dobling av lyden.

Ha dette i bakhodet når du vurderer lydisoleringen på ulike dører. Det kan faktisk ha mye å si for livskvaliteten i mange år fremover, og en godt lydisolert dør trenger ikke koste veldig mye mer enn en dårligere isolert dør.


1938
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også