115

Tips for å unngå mose i plenen

Gjødsel, riktig gresslengde og mosefjerner gjør det vanskelig for mosen å dominere over gresset i hagen din.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

27. april 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220427102402222.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220427102402222.jpg?maxwidth=900
100
0

Mose er en teppevekst som kan lage et teppe over gressplenen, slik at det blir vrient for gresset å vokse. Heldigvis er det noen ting du kan gjøre for å fjerne den samt unngå at den kommer tilbake.

Gjødsling

For å få en tett, fin plen uten mose, bør du være flink til å gjødsle – helst to–tre ganger i løpet av sommerhalvåret. Da vil gresset få næring og vokse godt. I en hage på 100 m² trenger du omkring 2,5 kg gjødsel.

Gresslengden og mosefjerner

Det er viktig å ikke klippe gresset for kort, da lengre grasstrå gjør det vrient for mosen å vokse. Prøv å klippe plenen minst én gang i uka, og still inn gressklipperen på å kun klippe 1/3 av gressets lengde. Hvis du klipper gresset for kort, kommer mosen raskt.

For sikkerhets skyld, burde du i tillegg bruke en mosefjerner på gressplenen.

Skygge

Mosen har et godt grunnlag til å vokse der hvor det er mye skygge i hagen. I Norge oppstår det gjerne mose på husets nordside, da det ofte er mye skygge der.

I områdene med skygge, bør du heller vurdere å plante noe som faktisk liker skygge, eksempelvis bispelue, forglemmegeisøster eller hasselurt.

Lær også noen triks om hvordan du fjerner mose fra taket.

Fukt

Dersom gressplenen din er dårlig drenert, trives mosen godt. Derfor er det lurt å grave en liten grøft for å lede vekk vannet.

Det hjelper også å tilføre plenen sand og organisk materiale – en slik blanding kan du få ved å skaffe deg kompost med sand. Spre dette utover plenen på starten av våren. Meitemarkene vil dra komposten ned i jorden, hjelpe dreneringen og tilføre oksygen til gressrøttene. I tillegg gir meitemarken næring til gresset når den spiser komposten, mens sanden bidrar til en flatere plen.

Jorden kan være sur

Dersom ingenting hjelper, kan det tenkes at jorden i hagen er sur. Gresset trives nemlig ikke i sur jord, men det gjør mosen.

For å få sjekket om jorden er sur, kan du sende en jordprøve til analyse. Kanskje må du øke pH-verdien i jorden med kalk. Å senke pH-verdien, derimot, er ikke lett. Men send en jordprøve til ekspertene før du kjøper en kalksekk.

2125
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også