Tips mot dårlig akustikk

Noen rom er verre enn andre, se hva du kan gjøre.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

3. juni 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

3. juni 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200603091216061.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200603091216061.png?maxwidth=2000
0

Lydmiljøet bør være bra både hjemme, på jobben og overalt hvor du ferdes mye. Akustikk handler om hvordan lyden oppfører seg i rommet.

Absorpsjon

Folk er forskjellig, også når det gjelder lydsensitivitet, men alle er nok enig i at konsentrasjon forutsetter at vi minimerer forstyrrende lyder. Lydnivået bestemmes av mengden absorpsjon i rommet.

Vi opplever ubehag ved mye lyd med etterklang/ekko eller høy basislyd/during som støy. I slike rom er det vanlig å utføre lyddempende tiltak.

3 ulike akustiske romtyper (hovedtypene)

  • Rom med harde, reflekterende flater
  • Rom med absorberende himlinger
  • Rom med åpne planløsninger

Løsninger

Du har kanskje lagt merke til at det er ekko i tomme boliger, derfor hjelper det mye å henge opp gardiner, bilder og annet, samt få på plass møbler og ting.

Det finnes også dedikerte produkter som hjelper mot dårlig akustikk. Blant annet finnes lyddempende plater som du kan henge på veggen. Disse finnes i ulike størrelser, farger og former – du kan også få de spesialtilpasset til ditt behov – og du kan dekorere de med print uten å ødelegge de lyddempende egenskapene. 

Du kan også få tak i lyddempende plater som er ferdig dekorert.

Ulike romtyper krever ulike akustiske løsninger. Iblant holder det ikke med kun absorberende himlinger. Da anbefales også bruk av nedhengte himlingsflåter eller veggabsorbenter.

I tillegg finnes det gulvskjermer, bordskjermer, akustikkgardiner og Slide Panel (forskyvbare paneler på skinner som er montert i taket). Sistnevnte hjelper med både lyddemping, avskjerming og romdeling.

1759
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også