115

Tips mot veggedyr

Veggedyr er boligeiernes verste fiende, dette bør du være oppmerksom på.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

18. juni 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210618104235230.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210618104235230.jpg?maxwidth=900

Noen uheldige får tatt med seg veggedyr hjem som blindpassasjerer fra en reise. De finnes i mange land, og du bør ha som utgangspunkt at de kan være på alle hotellene eller andre overnattingssteder du besøker. På denne måten kan du gjøre noen enkle, preventive tiltak.

Veggedyr er gråe og tynne som papir når de ikke har spist, men blir litt tykkere og nesten rødbrune når de fylles med blod. De er også vingeløse, i motsetning til de fleste andre insekter.

Veggdyrene liker seg aller best i senga di, for de er parasitter som lever av blod. På engelsk heter de Bed bugs, derav uttrykket «Good night, sleep tight, don’t let the bed bugs bite». 

663
false
b-0TrueFalse

De er overlevelsesdyktige, og kan overleve et år uten mat. Veggdyrene ligger da i en slags dvale frem til de har tilgang på mat/blod igjen. Dersom du får med deg veggedyr hjem, kan det være vanskelig å få fjernet dem – vanskelig, men ikke umulig.

Veggedyr-tips

Ikke legg kofferten oppå, under eller tett inntil hotellsenga, men hold bagasjen lukket og gjerne oppå et bord eller hylle. Det beste oppbevaringsstedet skal være i badekaret eller oppå benken inne på badet.

Dersom du ser mørke ekskrementflekker i nærheten av senga, er dette særlig viktig – de trives blant annet i sømmene på madrassen og i sprekkene i sengerammen. Skulle det være tilfelle, bør du informere hotellet om problemet.

 

712
false
b-0TrueFalse

Undersøk bagasjen før du reiser hjem. Husk å ta en ekstra titt i mobildekselet og lukk opp laptoppen, da mange har disse tingene på sengekanten, og veggedyrene er glade i varme.

Når du kommer hjem, bør du vaske alle klærne du hadde med på turen på 60 °C, slik at du tar knekken på eventuelle blindpassasjerer. 

Mistanke på veien hjem?

Dersom du har mistanke om at du har med deg veggedyr med hjem fra reisen, er det viktig at du ikke tar med deg kofferten, bagger, klær og annet inn i huset. Det beste er å legge all bagasje og klærne du har på deg i en fryseboks i 4–5 dager før det tas med inn i huset. Kulde dreper egg, nymfer og voksne veggedyr ved - 18 °C eller kaldere.

690
false
b-0TrueFalse

Tegn på veggedyr

Dersom du oppdager små blodflekker på lakenet, puten eller dynen, og du har fysiske stikk og reaksjoner på kroppen, er det stor sjanse for at dette skyldes veggedyr. Stikkene minner om myggestikk og er ofte samlet i grupper. 

Som regel gjemmer veggdyrene seg i nærheten av senga på soverommet, men de kan også oppholde seg i sprekker i panel og listverk, dører og vinduer, løs tapet samt bak bilder, skap og så videre.

Dersom uhellet er ute

Hvis du har oppdaget spor eller merket noe til veggdyrene, bør du starte med å vaske grundig i områdene hvor veggdyrene trives. Vanligvis rammes ett rom av gangen, derfor må du ikke ta med deg madrass, dyne eller pute fra et infisert rom til et annet rom.

Dersom ikke tiltakene hjelper, bør du være rask med å spørre profesjonelle om hjelp. De har alle verktøyene som trengs for bekjempelse, samt store frysecontainere og varmetelt.

915
false
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også