115

Tips til deg som vil olje gulvet

Riktig behandling og vedlikehold gir gulvet lang levetid og et pent utseende, men det krever litt innsats.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

7. februar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240208092938683.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240208094943561.jpg?maxwidth=900
0

Når du oljer gulvet, får det en fin glød som fremhever trefølelsen, og det vil kjennes varmt og behagelig å gå på. I tillegg blir gulvet mer slitesterkt, og eventuelle skader blir enklere å reparere. 

Vær forberedt på at gulvet må oljebehandles én–to ganger i året, slik at treet herdes i starten, og senere bevares pent, hardt og slitesterkt.  

Du kan velge en naturell olje som fremhever treverket, eller en kalkhvit olje som gir gulvet en lys overflate. Dersom du oljer et nytt, fabrikkoljet gulv blir det bedre mettet, og da kan du vente lenger med å olje gulvet på nytt. Et oljet gulv kan i tillegg males eller lakkeres på et senere tidspunkt. Hvis du ønsker å lute eller tone gulvet med farge, må det først slipes ned.

Et gran- eller furugulv bør lutes før oljebehandlingen, fordi luten fjerner fettstoffer som gjør at oljen trenger lettere inn i treverket og gir det god fargestabilitet. Hvis du bruker en naturell olje uten at du har lutet først, kommer gulvet til å gulne fortere. Hvis du ikke luter først og bruker en hvitpigmentert olje, vil gulvet bli gråaktig.

Slik oljer du gulvet

Hell oljen utover gulvet og fordel den med en svaber, rulle eller bred pensel. La oljen trekke en stund, og fyll på mer der oljen suges inn i treverket – gjerne flere ganger. Tørk opp overskuddet etter ca. en halvtime.

Fjerning av hakk og riper

Dersom du får et hakk i treverket, kan du reparere dette ved å legge en fuktig klut oppå hakket og bruke strykejernet til å dampe opp treverket. En ripe, derimot, kan du pusse bort med et fint sandpapir også olje over på nytt.

Husk at et oljet gulv må raskt tørr-rengjøres etter du har vasket det med vann (og såpe), ellers kan det bli skadet.

Til vedlikeholdet bruker du en vedlikeholdsolje. Oljen fungerer som en beskyttende hinne og sørger for at overflaten holder seg pen.
1729
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også