115

Tøm takrennene før frosten kommer

Hvis du ikke fjerner alt av løv, kvister, barnåler og gjørme fra takrennene før vinteren, kan huset få store skader.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

1. september 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220901083421256.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220901083421256.jpg?maxwidth=900
0

Å tømme takrennene er for mange en del av vårrengjøringen, mens andre gjør det etter bladene har falt på høsten. Men skulle den ikke-så-artige jobben utsettes, droppes eller glemmes og takrennene ikke blir tømt før frosten kommer, kan det bli store skader på huset som koster mange penger å reparere.

Det kan dannes en propp i nedløpsrøret dersom du ikke fjerner løv, kvister, smuss og annet fra takrennene. I så fall vil vannet fryse og røret sprekke når frosten kommer. Dersom du har mange trær i nærheten, burde du montere løvstoppere i takrennene som tar seg av det verste. Snøstopperne oppå taket stanser også litt av løvet.

Vannet som tyter ut fra en ødelagt takrenne eller nedløp kommer til å trekke inn i husveggen og lage store skader etter en stund – i verste fall må du bytte ut hele veggen. Så skulle røret sprekke, bør du skifte det ut så fort som mulig, ellers kan det bli mye dyrere.

Slik tømmer du takrennene

Bruk en solid stige som er høy nok til komme litt over kanten på takrennene. Ta på deg gummihansker og finn frem en bøtte med hank og liten sandkasse-spade – helst en som er buet. Fest en krok på et av de øverste stigetrinnene og heng bøtta på den.

Putt alt du finner i takrennene i bøtta, og ikke bare kast griset ned på bakken. Flytt stigen ofte litt til siden og jobb deg systematisk bortover, slik at du slipper å strekke deg langt til siden. Dersom bakken er skrå noen steder, kan du putte en stor trekloss under det ene stigebenet, slik at stigen står i vater. Mange har falt ned fra stiger og skadet seg, så vær forsiktig!

2007
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også