Tørr sommer = dyr strøm

Det er kanskje på tide å tenke gjennom strømforbruket?

Av ByggeBolig
22. august 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180822054922318.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180822054922318.jpg
0
Vi har lagt bak oss en av de varmeste og tørreste somrene på mange tiår. For de solhungrige og badeglade blant oss, har det vært helt eventyrlig. Men som de fleste bør ha fått med seg, har det også hatt sine negative sider. Bønder i store deler av Norge har slitt med inntørkede åkre og vesentlig reduserte avlinger og brannmannskaper landet rundt har vært i høyeste beredskap hele sommeren. 
For boligeiere lurer det mørke skyer i horisonten etter den tørre sommeren. Ettersom nedbørsmengden i andre kvartal kun var på 40 prosent av normalen, er vannmagasinene på et svært lavt nivå. Det gir høyere strømpriser til deg som kunde, noe vi allerede har sett i løpet av sommeren. For de fleste har det nok ikke vært særlig merkbart ettersom vi bruker forholdsvis lite strøm om sommeren. Skulle det blir en tørr høst, vil det imidlertid gi konsekvenser du vil kjenne på lommeboken.  
I første omgang forventer kraftanalytikere at strømprisene vil holde seg på dagens nivå ut året. En våt høst vil ikke forandre dette i nevneverdig grad ettersom strømprisene i Europa også er høye. Det bidrar til at norske kraftprodusentene eksporterer mer strøm, noe som går på bekostning av det norske markedet.  
En tørr høst har derimot større betydning for prisene i første kvartal 2019. Uten nok nedbør kan vi faktisk oppleve et prishopp til 70 øre per kilowattime. Det blir det fort noen tusenlapper av. Nedbøren og strømprisene får du ikke gjort noe med, men det er kanskje på tide å tenke litt nøyere gjennom strømforbruket? Det er stort sett den eneste muligheten du har til å skåne lommeboken. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også