Foto: Alexander Zvir / Pexels
SWITCH SECTION

Trappen er mer enn en transportåre i huset

Valg av trapp kan ha mye å si for lyd, lys og støv

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. november 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. november 2020
Foto: Alexander Zvir / Pexels
Foto: Alexander Zvir / Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201111062818478.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201111062818119.jpg?maxwidth=2000
pexels-alexander-zvir-3705529 (1) (1).jpg pexels-alexander-zvir-3705529 (1) (1).jpg
0

Hva slags trapp du velger, har mye å si for hvordan boligen fremstår. Viktige elementer som spiller inn her er både materialvalg, utforming og overflatebehandling. Du bør imidlertid også være klar over at valget av trapp kan ha noe å si for ting som lyd, lys og støv i boligen. Velger du en tett trapp, altså en trapp med såkalte stusstrinn, får du et par praktiske fordeler som du ikke får med en åpen trapp.

For det første demper en tett trapp mer lyd enn en åpen, ganske enkelt fordi stusstrinnene stopper en del lyd fra å vandre i rommet. Kombineres en tett trapp med et tett rekkverk, vil de lyddempende egenskapene understrekes ytterligere. Hvor mye lyd trappen lager, henger også sammen med kvalitet og materialvalg. Velger du en kvalitetstrapp bygget i solide materialer får du et produkt som lager minimalt med støy når du går i den.

For det andre bidrar en tett trapp til mindre støv i rommet. Støvet blir selvsagt ikke borte, men det skjules og blir liggende i ro Det er særlig en fordel dersom du er sensitiv for støvpartikler, har astma eller liknende. Med en åpen trapp er det større sjanse for at støvet virvles opp i rommet.

En ulempe med en tett trapp er imidlertid at stusstrinnene stenger for lyset. Går du for en trapp med åpne trinn, vil mer lys kunne flomme gjennom de åpne feltene mellom trinnene. Effekten av dette vil selvsagt variere med hvor trappen er plassert og hvordan lysforholdene er i boligen, men kan være verdt å ta med i beregningen.

Andre ting du bør være klar over når du skal velge mellom en tett eller åpen trapp er, er at en tett trapp fremstår mer kompakt. En åpen trapp gir derimot et luftigere og mer romslig preg.  En stor fordel med en tett trapp er dessuten at det blir enklere å unytte rommet under trappen til oppbevaring.

1804
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også