Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tre grunner til å ikke slå av berederen på hytta

Besparelsen er begrenset og du tar risiko ved å gjøre det

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. mars 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190318121009830.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190318121009830.jpg?maxwidth=2000
0

Stadig flere hytter likner på et hvilket som helst hus og har akkurat den samme komforten med innlagt strøm og vann, flere bad, varme i gulvet osv. Selvsagt har de også en varmtvannsbereder for å gi varmtvann i kranene.

Samtidig vet vi at svært mange hytter står tomme det meste av året. Da er det kanskje ikke så rart at enkelte lurer på om det er grunn til å slå av berederen når de ikke er der. Det kan jo være strøm å spare på å slå den av. Likevel synes vi ikke du skal gjøre det.

1. Du sparer ikke noe særlig på det

Når du ikke er på hytta forbrukes ikke noe varmtvann, så berederen skal først og fremst kompensere for varmetap. Det er ikke spesielt strømkrevende og representerer ikke en stor utgift eller potensial for besparelse. Det vil selvsagt være forskjeller i varmetap på gamle kontra nye beredere, så det kan være gode grunner til å bytte ut med en ny. Likevel bør du la den gamle stå på hele tiden selv om du ikke er på hytta.

2. Legionellafare

Slår du av berederen vil du nemlig risikere at lumske bakterier som legionella begynner å dannes. Dette unngår du hvis du lar berederen stå på. Det er imidlertid ikke noe i veien for å justere temperaturen ned litt når du reiser fra hytta – alt over 65 grader holder nemlig legionellabakterien unna.

3. Fare for frost

Dersom du ikke har tømt berederen den for vann og slår den av kan du risikere at vannet fryser dersom det blir kaldt i hytta vinterstid. Konsekvensen av det blir garantert en høyere utgift enn å la den stå på. Husk også at tømming før du drar og påfylling når du kommer også er en del jobb – kanskje ikke akkurat det du har mest lyst til å holde på med når du først er på hytta?

1687
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også