Tre måter å bore rett på

Skjeve hull er ikke morsomt

Av ByggeBolig
4. januar 2019
Foto: rawpixel.com / Pexels
Foto: rawpixel.com / Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190104093519998.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190104093519998.jpg?maxwidth=2000
0

Noen ganger kommer du ut for situasjoner der du må finne frem boret og drillen for å lage et hull. Og ikke nok med det – hullet må også bores vinkelrett for å få et godt sluttresultat. Eksempelvis dersom du skal montere nye håndtak eller knotter på skapdører.

Det er faktisk ganske vanskelig å få til dersom du kun sikter med øyet. Det er nemlig ikke så mye som skal til for at du borer skjevt. Da er det kjekt å ha noen hjelpemidler å ty til.

Hvis du skal bore på en vertikal flate kan et enkelt triks være å bruke en øyeskrue som henges på boret. Flytter skruen på seg vet du at du enten har vippet boret opp eller ned – står den stille vet du at du borer rett.

Metoden holder ikke kontroll på sideveis forflytning av boret, så her må du fremdeles stole på øymålet. En viktig ting å tenke på med denne metoden er at øyet på skruen må være glatt. Ellers vil den ikke flytte på seg når boret vipper.

En annen løsning er å bruke en såkalt boreguide. Det er ganske enkelt en liten kloss med vinkelrette hull, som regel ett for hver av de mest vanlige størrelsene bor. Prinsippet er ganske enkelt at hullene, som gjerne er 5 – 6 cm. dype, gjør at boret står helt vinkelrett mot overflaten du skal bore i. Guiden fungerer både for boring i horisontale og vertikale flater.

En ulempe er imidlertid er at selve guiden «stjeler» lengde fra borene. Derfor kan du noen ganger oppleve at du ikke har fått boret gjennom materialet når drillen stopper i guiden.

Skal du først og fremst bore vertikalt, bør du vurdere å skaffe deg et borestativ du kan montere drillen i. På den måten omgjør du drillen din til en søylebormaskin og et sikret helt rette borehull. Det finnes flere typer på markedet, inklusive en rekke universalmodeller som passer til de fleste driller og boremaskiner.

1819
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også