Tre måter å feste en karm på

Én av dem gir deg klart mest fleksibilitet

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. november 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. november 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191120110411874.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191120110411874.jpg?maxwidth=2000
0

Når du skal montere karmen til en innerdør har du i hovedsak tre ulike festemidler å velge mellom:

  • Karmskrue
  • Karmanker
  • Karmhylse

Karmskruen, ofte kalt justerskrue, er på mange måter det tradisjonelle festemiddelet for å montere en karm. Den ser ut som en ganske vanlig skrue, men har to gjengede partier. Det øverste partiet har grovere gjenger enn det nederste og fungerer som mothaker som låser seg fast i karmen slik at du kan skru skruen inn og ut for å justere karmen til den står i lodd. Justerskruer monteres enkelt med vanlig drill og en torx 25-bit.

Et karmanker ser litt annerledes ut, men er også en skrue. Den har imidlertid en hylse på toppen og det er denne som gjør at du kan justere karmen. For å montere et karmanker må du har en spesiell nøkkel. Du bruker den ene siden av nøkkelen for å skru inn selve skruen, og deretter snur du nøkkelen slik at du kan justere hylsen for å få karmen i lodd.

Den siste muligheten er en såkalt karmhylse og den fungerer på en ganske annen måte. Da skal du nemlig montere en hylse i hvert skruehull i karmen. Det betyr som regel at du må bore opp hullene med et 14 mm. bor og skru inn hylsene. Dette gjør du fra utsiden av karmen. Hylsene skal skrus helt inn.

Deretter setter du karmen på plass i veggåpningen og bruker samme type justeringsnøkkel som for karmankeret til å skru ut hylsene slik at du får kontakt med stenderne i veggen. Skru dem ut på begge sider av karmen til den står i lodd. Når du er fornøyd, skrur du vanlige treskruer gjennom hylsene for å feste karmen til stenderne i veggen.

Den store fordelen med karmhylsene er altså at du kan justere karmen så mye du vil i alle retninger uten å skru den fast i veggen. Faktisk kan du også gjøre justeringer etter at du har skrudd inn treskruene.

1804
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også