Tre tips for å unngå vannskader i boligen

Det er mye bedre å forebygge enn å reparere

Av ByggeBolig
12. september 2018
Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912093346623.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912093346623.jpg
0
Etter brann er sannsynligvis vannskader noe av det verste du som boligeier kan oppleve og ifølge SINTEF øker antall vannskader i norske boliger hvert år. For forsikringsselskapene betyr det utbetaling av hundrevis av millioner i erstatning årlig.
Lekkasjer på eldre vannrør er en typisk årsaken til skadene. Naturlig nok går rørene på steder du normalt ikke oppholder deg og i mange tilfeller kan de være skjult inni vegger. Da sier det seg selv at det er vanskelig å oppdage lekkasjen på et tidlig tidspunkt. Skulle det skje mens du er borte fra huset, i verste fall på ferie, kan konsekvensene av vann som renner bli meget store. Vann har som kjent en tendens til å finne veien inn i de fleste kriker og kroker. Sluttresultatet kan bli at store deler av boligen må rehabiliteres og at verdifulle eiendeler blir ødelagte. 
Første bud dersom du har gamle vannrør er å sjekke tilstanden på dem og vurdere om det er behov for rehabilitering. Da er du sikrere på at vannlekkasjer ikke kan oppstå 
Andre bud er å gå til innkjøp av en lekkasjestopper. Det er ganske enkelt en sentralt plassert stengeventil og en eller flere sensorer rundt i boligen. Sensorene plasseres i nærheten av installasjoner der vannlekkasjer kan oppstå. Merker sensoren fukt/vann sendes et signal til stengeventilen og vanntilførselen kuttes. Lekkasjestoppen forhindrer altså ikke at lekkasjen oppstår som sådan, men den begrenser konsekvensene i vesentlig grad ettersom vannet stenges. I følge SINTEF kan 30 % av alle vannskader unngås om lekkasjestopper monteres i alle kjøkken, bad, vaskerom og toalettrom. 
Tredje bud, uansett om du har lekkasjestopper eller ikke, er å innarbeide en vane om å stenge hovedstoppekranen når du reiser bort i noen dager eller uker. Er du en av de 20 % av befolkningen som ikke vet hvor hovedstoppekranen i boligen er, bør du finne ut av det med det første. Skulle du oppleve en vannlekkasje er det ikke spesielt artig å måtte lete rundt hele huset for å finne ut hvor du skal stenge vannet.  
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også