115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Tre tips til deg som skal ha ny garasjeport

Tenk på stil, valg av portåpner og hvordan du bruker garasjen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. august 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. august 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220826103835450.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220826103835450.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Porten bør passe til huset

Akkurat som med vinduer eller dører, er det viktig at garasjeporten passer til huset. I dagens marked får du blant annet porter med klassiske fyllinger/speil, porter med liggende panel, slette porter med og uten struktur og mulighet til å velge vindusfelt i ulike utforminger. Uansett om du har en tradisjonell eller moderne stil på huset, er det med andre ord mulig å finne en garasjeport som passer i stil og utseende.

Mange leverandører leverer dessuten porter i valgfri farge, slik at du kan oppnå best mulig fargematch mellom hus og garasje.

Velg riktig portåpner

Det er nesten ingen som velger garasjeport uten elektrisk portåpner i dag. Det henger selvsagt sammen med komfort og praktiske faktorer. Samtidig er en port med elektrisk portåpner vanskeligere å byte opp da det ikke finnes noen håndtak eller synlige låser.

Da porten låses automatisk når den lukkes, risikerer du heller ikke å glemme å låse den.

En anbefaling når du skal velge portåpner, er å gå for en modell med litt mer trekkraft enn du egentlig trenger. Dette reduserer slitasjen og forlenger levetiden på portåpneren. I tillegg er det viktig å gjennomføre jevnlig service for at den skal vare så lenge som mulig. Problemer med portåpnere skyldes ofte nettopp manglende vedlikehold. Husk også at det kan være smart å montere nødutløser – den sørger for at du fremdeles kan komme inn i garasjen dersom strømmen skulle gå. Dette er spesielt viktig dersom porten er eneste inngang til garasjen.

Tenk på hva garasjen brukes til

Mange bruker garasjen som verksted eller til oppbevaring av saker og ting. Dermed blir det i perioder mye trafikk inn og ut. I så fall bør du vurdere en separat inngang i tillegg til porten. På den måten slipper du å åpne porten hver gang du skal inn – det reduserer slitasjen på port/åpner og er mer komfortabelt. Det kan være fristende å gå for en port med integrert dør, men hvis du har muligheten bør du unngå dette. For det første koster det en god del og for det andre kan det gi en svekkelsen av portens konstruksjon.

Om garasjen er isolert, eller du har planer om å isolere den, bør du også velge en isolert port. Det vil i praksis si at du må velge en stålport, da det ikke finnes isolerte garasjeporter i tre. Med en stålport får du også mindre vedlikeholdsarbeid da de ikke trenges å males, men kun må vaskes ved behov. I tillegg er det smart å smøre bevegelige deler med jevne mellomrom. 

2462
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også