115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Tre tips til fornying av kjøkkenet

Du trenger ikke rive ut det gamle for å få et kjøkken som føles helt nytt

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. november 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. november 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221103100600455.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221103100600455.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Kjøkkenet har blitt det viktigste rommet i mange boliger, og når du først setter i gang med å rehabilitere kjøkkenet ditt er det fort gjort å svi av store summer. Det er imidlertid ikke alle som har de største summene å sette til et slikt prosjekt. Heldigvis finnes det flere måter å fornye kjøkkenet på som ikke tømmer hele sparekontoen.

Ta frem malepenselen

Èn måte å fornye kjøkkenet på, er å male frontene. Det er en forholdsvis enkel jobb, som dessuten er ganske rimelig. Det eneste du trenger er litt maling, sandpapir, pensel, rulle og egnede vaskemidler. Slik gjør du det:

  • Demonter frontene og vask dem med interiørvask. Pass på at du får bort fett som har satt seg etter matlaging.
  • Slip frontene lett med sandpapir med 120-korning og fjern slipestøvet.
  • Tett eventuelle skader og sår med sparkelmasse som slipes ned etter det har tørket.
  • Grunne alle frontene med heftgrunn for å være sikker på malingen får god heft.
  • Påfør to strøk med ønsket maling.

Vi anbefaler å påføre malingen med rulle og deretter gå over med en etterstryker. Med rullen går arbeidet fort og med etterstrykeren får du et meget pent sluttresultat. Dette gjelder særlig dersom skal male glatte fronter. På profilerte fronter kan du også bruke rullen mange steder, men til selve profilene er det best å bruke en liten pensel.

Hvis du planlegger å male frontene, kan du også vurdere å bytte ut knotter/håndtak for å gi kjøkkenfornyingen enda et løft.


Bytt ut frontene

Er du ikke interessert i å svinge malepenselen, er det også mulig å bytte ut frontene i sin helhet. Det enkleste er som regel å starte med å sjekke hva leverandøren av kjøkkenet ditt kan tilby. Dersom kjøkkenet ikke er for gammelt, er det ofte mulig å kjøpe fronter som passer til skrogene du allerede har. Alternativt finnes det flere leverandører som kan produsere passende fronter på mål. Ved å velge dette alternativet får du gjerne større valgfrihet med tanke på farger, overflater og design.

Ny benkeplate

Benkeplaten er som regel et stort blikkfang og hva slags benkeplate du har kan ha mye å si for hvordan kjøkkenet fremstår. Dersom kjøkkenet er i god stand og du er fornøyd med frontene, kan det å skifte ut benkeplaten være akkurat det som er riktig å gjøre. I dag finnes det et stort utvalg benkeplater i mange ulike materialer. Vi kan eksempelvis nevne:

  • Komposittmaterialer som Corian og Silestone
  • Naturstein som granitt eller marmor
  • Keramikk
  • Tre
  • Laminat
2448
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også