SWITCH SECTION

Trekker det fra vinduene?

Det kan være kaldras

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181210100149314.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181210100149314.jpg?maxwidth=2000
0

Selv om du har forholdsvis nye vinduer og et godt isolert hus, kan det være du opplever en ubehagelig trekk i nærheten av vinduene. Det skyldes sannsynligvis kaldras.

Kaldras er i grunnen bare en konsekvens av de fysiske lovene som tilsier at kald luft er tyngre enn varm luft. På kalde dager vil vinduene dine ofte være kalde på innsiden og når den varme inneluften treffer den kalde overflaten blir den nedkjølt og synker nedover. Det opplever vi som trekk langs gulvet. For mange kan det være så sjenerende at den fine utsiktsplassen ved vinduet ikke er aktuell å bruke i den kalde årstiden. Problemet med kaldras oppstår særlig på store vinduer.

En mulig løsning for å bli kvitt kaldraset er selvsagt å skifte ut ett eller flere vinduer til varianter med bedre isoleringsevne. Da vil ikke den innvendige overflaten bli tilstrekkelig kald til at kaldraset kan oppstå. Det er imidlertid en kostbar affære og det er ikke sikkert du synes det er nødvendig dersom vinduene ellers er i god stand.

I så fall er den mest nærliggende løsningen å montere en varmekilde, for eksempel en panelovn, under vinduet. Da får du varmet opp luften foran vinduet og hindrer den kalde luften i å rase ut i rommet. Har du vinduer som går helt ned til gulvet er det ikke så enkelt å montere en panelovn, men det finnes faktisk små ovner som kan felles ned i vindusbrettet eller gulvet foran vinduet. De tåler både gangtrafikk og er vanntette.

Du kan også stoppe kaldraset ved å dra for gardinene, men det bør bare være en midlertidig løsning. Når du gjør det vil nemlig luften bli stående stille og du kan risikere kondensering som fører til skader på vindu og karm.

1683
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også