115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Trenger du mer plass, men har litt for lite penger?

Det finnes alternativer til å flytte og å bygge på huset

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. april 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. april 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220425081457977.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220425081457977.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

De færreste av oss kan skryte på seg å ha for mye plass i huset. Snarere tvert imot, da mange opplever at de egentlig har litt mindre plass enn nødvendig. Hvis du vil ha mer plass, finnes det i utgangspunktet to løsninger:

  • Flytte til et større hus
  • Bygge på det eksisterende huset

Å flytte betyr imidlertid mye arbeid og mange endringer for hele familien. Det er for eksempel ikke sikkert at dere finner et hus i samme område, og en av konsekvensene kan bli at barna må bytte skole eller barnehage. Finner dere et hus i samme område, er det heller ikke sikkert at økonomien tillater å kjøpe det. Å bygge på huset er alltid et godt alternativ, men også dette har en økonomisk skyggeside. Prisen avhenger selvsagt av størrelse og utforming, men at det koster forholdsvis mye penger er det liten tvil om.

En hagestue kan løse utfordringene

Tenker dere litt alternativt, kan dere imidlertid komme vesentlig billigere unna. Det finnes eksempelvis en rekke hagestuer som er beregnet for fasade- eller veggmontering, slik at de kan bygges helt inntil husveggen og ha inngang fra selve huset. Mange av dem er dessuten såpass godt isolerte at de passer til helårsbruk. Denne typen hagestuer er imidlertid også de dyreste. Det er imidlertid mulig å spare en god del penger på å velge modeller som ikke er fullt så godt isolerte og heller fyre litt ekstra når det er kaldt ute.

Dersom du vil bruke en hagestue som alternativ til et tilbygg, bør den bygges på en isolert betongsåle. Vi anbefaler i tillegg at det installeres en eller annen form for gulvvarme. Både varmekabler og vannbåren varme er aktuelle alternativer. Varmefolie kan også fungere, men det vil ofte være behov for noe supplerende varme med denne løsningen.

Sjekk hvilke krav som stilles

Før du setter i gang med prosjektet, bør du også sjekke hvilke krav som stilles i plan- og bygningsloven og fra kommunens side. En veggmontert hagestue vil for eksempel ofte måtte omsøkes da du gjør en fasadeendring når den monteres på huset. Skal den brukes for varig opphold, slik som overnatting, vil det typisk også bli stilt flere krav enn dersom den ikke skal brukes til varig opphold.

2171
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også