Unike benkeplater

Selvgjort er velgjort - så hvorfor ikke lage dine egne benkeplater i betong?

Av ByggeBolig
31. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181031125256304.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181031125256304.jpg?maxwidth=2000
0

Det første du gjør er å bestemme størrelsen på platen. Deretter lager du en forskaling med innvendige mål tilsvarende denne størrelsen. Bruk gjerne en plastbelagt forskalingsplate for å lage veggene og bunnen til forskalingen. Den plastbelagte overflaten gir en fin og glatt finish på det ferdige resultatet. Delene til rammen skrus sammen i hjørnene og rammen festes til bunnen med skruer fra toppen av rammen og ned i bunnplaten.

Skal du ha utsparring til vask eller rør bør du kappe til en bit XPS eller isopor tilsvarende størrelsen på utsparringen og lime den fast på riktig plass. Husk at du jobber opp-ned – bunnen av forskalingen blir den ferdige overflaten på benkeplaten!

Deretter smører du bunnen og veggene med olje – da slipper betongen lettere når du fjerner forskalingen. Det er også lurt å legge litt akryl mellom bunnen og veggene, slik at støpemassen ikke renner ut av forskalingen. Det bidrar også til avrunding av kantene på den ferdige platen.

Du bør også armere platen med armeringsnett som løftes litt opp fra bunnplaten slik at det blir liggende nogenlunde midt i støpen. Nettet må tilpasses eventuelle utsparringer du ha skal ha. Må du skjøte armeringsnett bør du overlappe med én rute og feste dem sammen med litt ståltråd eller strips.

Til selve støpingen kan det lønne seg å bruke flytstøp da den flyter godt ut og er lettere å jobbe med. Når du har fylt forskalingen er det dessuten viktig å vibrere den for å få ut så mye luftbobler av støpen som mulig. Til dette kan du for eksempel bruke en bajonettsag uten blad eller borhammer innstil på slagfunksjon. Sett verktøyet inntil forskalingen og la det jobbe. Gjør dette flere steder rundt forskalingen.

Så er det bare å vente til støpen herder før du fjerner forskalingen. Dekk den gjerne til med plast så støpen ikke herder for fort. Har du gjort en god jobb med å vibrere støpen skal det ikke være behov for sliping, men det er opp til deg selv. Det kan imidlertid være du må avrunde hjørnene noe med slipepapir. Du bør dessuten impregnere overflaten for å gjøre den mer motstandsdyktig overfor flekker.

2124
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også