Unngå fluefest i boligen!

De våkner fort fra dvalen

Av ByggeBolig
24. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924081928332.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924081928332.jpg
0
Sommeren 2018 var en av de varmeste på mange tiår og det førte blant annet til et vanvittig antall fluer i boliger landet rundt. Om du ikke vil oppleve liknende tilstander i høst og i vinter, bør du gå systematisk til verks. 
Både loftsluer, spyflyer og husfluer finner stort sett veien inn i menneskeskapte hjem for å overleve når det blir kaldt ute. Ofte går de i dvale – som regel i sprekker og kroker. Og det kan det som kjent finnes mye av i en bolig.  
Et typisk sted de velger seg ut er pakningene i vinduene dine, men alle steder de finner en sprekk på en millimeter eller to kan de velge å legge seg i dvale. Når du så merker at temperaturen synker og det er behov for å fyre for å holde varmen innendørs, vil du oppleve at de våkner fra dvalen og gjenopptar normal aktivitet. Så er ballet i gang. 

Er det mulig å bli kvitt fluene? 

Det finnes et par måter du kan håndtere fluene på. Vet du hvor de har lagt seg i dvale, kan du bruke støvsugeren for å kvitte deg med dem på en rask og effektiv måte. Du bør kaste støvsugerposen etterpå for å være sikker på at de ikke finner veien ut igjen.
En annen måte å gjøre det på er å bruke en elektrisk fluefanger. De tiltrekker seg fluene ved hjelp av lys og avliver dem med strøm når de kommer borti gitteret inni fluefangeren.  
Du bør også være påpasselig med rengjøring og hygiene. Hold kontroll på matavfallet og rengjør jevnlig i benkeskapet der matavfallsdunken står plassert. Det kan være lurt å ha lokk på dunken. Pass også på å rengjøre sluk og ordne opp i tette avløp.  

Er fluene farlige?

Stort sett er det ikke fare forbundet med å ha fluer i huset, selv om alle arter som kommer inn i huset kan medføre risiko for overføring av bakterier fra søppel, avføring mm. til mennesker. Folkehelseinstituttet nevner kun fare for spredning av diaré som en potensielt alvorlig plage som kan følge med fluer i huset. Likevel er det ikke spesielt hyggelig å ha masse fluer i huset, så du bør gjøre det du kan for å holde dem unna.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også