Unngå takras i vinter

Snøfangere gir deg sikkerheten du trenger

Av ByggeBolig
22. november 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122064804911.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122064804911.jpg?maxwidth=2000
0

Vinteren betyr ikke bare at du må gå jevnlige runder med snøskuffen eller snøfreseren for å holde innkjørselen fri for snø. Det betyr også at du må sørge for at på at snø på taket ditt ikke kan rase ned og skade mennesker, dyr eller eiendom.

Den beste løsningen for å hindre snøras fra taket, er å montere såkalte snøfangere. Det er enkelt fortalt et lite gjerde som monteres på taket og som stopper snøen som legger seg fra å rase ned.

De fleste produsenter/leverandører av takstein og taktekking leverer snøfangere som passer til deres produkter, men det er også mulig å handle fra frittstående leverandører. Det er litt variasjon i utseende og montering fra produsent til produsent. Enkelte ser ut som et faktisk gjerde med horisontale over-/underliggere og vertikale spiler, andre ser ut som nettinggjerder og en del har kun horisontale rør oppe og ned.

Når det gjelder montering, baserer de fleste seg på at du først skrur fast konsoller eller beslag til undertaket og fester selve snøfangerne (gjerne kalt gelender) til disse i etterkant. Alle systemer leveres i faste lengder som er enkle å skjøte for å dekke hele bredden av taket. Det finnes faktisk også snøfangere som ikke krever en eneste skrue – de har kun en mothake i den ene enden slik at du kan hekte dem på toppen av taksteinene og legge neste rad på plass igjen for at de skal sitte fast.

For detaljerte anvisninger til hvor på taket snøfangerne skal plasseres og hvordan de skal festes, anbefaler vi å konsultere produsentenes monteringsanvisninger.

Behovet for snøfangere bestemmes av takvinkel og materialene taket er tekket med. Generelt bør du ha snøfangere dersom du har tak med:

  • shingel, ru betongtakstein o.l. som har vinkel fra 27 grader og oppover
  • glattere tekking som skifer og shingel uten bestrøing med vinkel fra 14 grader og oppover
  • glaserte takstein eller glatte metallplater som har vinkel fra 3 grader og oppover.
1946
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også