Unngå ugress i grusen

Stikkordet er fiberduk

Av ByggeBolig
23. mai 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180601052003744.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180601052003744.jpg
0
Uterområdet skal få et løft og du velger grus på gårdsplassen eller for å lage gangveier rundt i hagen. Du er fornøyd med resultatet, men konstaterer etter hvert at ugresset du trodde skulle holde seg unna, likevel trenger gjennom grusen. Irriterende, sant? 
Det betyr ofte at grunnarbeidet ikke er godt nok. Når du skal anlegge en gruset gårdsplass er det nemlig viktig at du legger riktig fiberduk under. Det finnes mange å velge blant og det er fort gjort å bli forvirret når du prøver å orientere deg i utvalget. Du bør absolutt ikke velge den første og beste duken som lover å stoppe ugresset. 
Det du bør velge er en kraftig fiberduk som er lystett og UV-bestandig. Når det gjelder hvor kraftig den skal være, kan du gjerne velge en på 50 – 100 gram per kvadratmeter. At duken er lystett er viktig for å forhindre at lyset trenger gjennom dem – det skal faktisk ikke mye lys til for at ugresset vokser. Selv om du har lagt grus over duken, vil det alltids skinne noe lys og sol gjennom. At duken er UV-bestandig er viktig for å forhindre at den brytes ned av sol og lys over tid. Det hjelper lite at den er lystett i utgangspunktet dersom den går i oppløsning over tid. 
Skulle du få noe ugress i grusen selv etter å ha brukt riktig duk, er det ikke nødvendigvis noe galt med selve duken eller grunnarbeidet. Det kan ha dalt noen frø ned på duken mens du jobbet med å dekke den med grus. Når frøene får lys, vokser de dermed opp gjennom grusen. Det kan også skje dersom det faller frø ned på grusen etter den er lagt. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også