Utstyret du trenger for å liste

Det trenger ikke koste deg mange tusenlapper

Av ByggeBolig
3. juli 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180703091817858.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180703091817858.jpg
0
Listing av vegger og tak kan gjøres med et forholdvis lite utvalg utstyr og det trenger slettes ikke være dyrt.
For å måle og merke trenger du målebånd, tommestokk eller lasermåler og en blyant. Uansett hva du bruker til å måle og merke med – husk at listens bakside alltid skal være lik lengden på veggen. 
For å kappe trenger du enten:  
  • gjæringskasse med ryggsag  
  • manuell gjæringssag 
  • kapp- og gjærsag.  
Gjæringskasse og manuell gjæringssag fungerer helt fint, men det beste og mest nøyaktige resultatet får du med en kapp- og gjærsag. Det er også det mest effektive om du skal kappe mye listverk og gir deg dessuten mer fleksibilitet til å håndtere hjørner som ikke er 90 grader. 
Når du skal montere listene trenger du: 
  • Hammer, dykkertspiker eller dykkertpistol 
  • Dor 
  • Lim 
  • Akrylfugemasse, sparkel, sparkelspade og pussepapir 
Hammer og dykkertspiker er et greit valg om du ikke skal montere veldig mange lister. Men pass på - det er fort gjort å bomme på spikeren og lage stygge merker i listene. Det skjer også fort dersom du prøver å slå spikerne helt inn med hammeren. I stedet bør du bruke en dor for å drive spikerne helt inn. Alt dette slipper du om du bruker en dykkertpistol, så går jobben i tillegg mye fortere. Dykkertpistoler finnes i flere varianter, både på trykkluft, batteri og gass. 
Lim brukes ved sammenføying lister i hjørner eller ved skjøting. Det gjør at skjøtene ikke glir fra hverandre over tid. Akrylfugemasse brukes dersom det er et lite glis mellom to lister og har bidratt til å redde mang et listverksprosjekt i det ganske land. Sparkel, sparkelspade og pussepapir bruker du for å sparkle over spikerhullene. Er du litt nøyaktig med sparklingen er det ikke sikkert du trenger å pusse i det hele tatt, ei heller male over i etterkant. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også