Våtrom bygges ikke lenger med gips

Nå er er det våtromsplater som gjelder

Av ByggeBolig
31. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181031072614573.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181031072614573.jpg?maxwidth=2000
0

Er det ett sted du ikke skal slurve med håndverket, er det når du bygger nytt bad. Da gjelder det å velge de riktige produktene som gjør det helt sikkert at sluttresultatet blir bunnsolid.

Tidligere ble våtrom gjerne bygget med gipsplater som ble smørt med påstrykningsmembran (smøremembran) og deretter flislagt. Når vi vet at mange smører for tynne lag med smøremembran og at gips går i oppløsning dersom det blir utsatt for fuktighet, er det ingen god kombinasjon dersom målet er å bygge et vanntett og holdbart våtrom.

I dagens marked er det ingen grunn til å velge slike løsninger. Ganske enkelt fordi det finnes produkter som gir langt større garanti for et godt resultat, nemlig våtromsplater. Det finnes flere forskjellige typer plater fra ulike leverandører, men felles for dem alle er at de er vanntette, veier lite, enkle å bearbeide og egner seg godt som underlag for fliser.

Det er imidlertid også noen viktige forskjeller. Enkelte plater er både vanntette og damptette, mens andre kun er vanntette. Dette er et viktig poeng hvis du bygger et bad som har vegger mot det fri (yttervegger) eller kalde rom. Det som skjer her er nemlig at den varme luften fra rommet trekker inn i veggen og kondenserer når den treffer kaldere luft lenger ute i konstruksjonen. Det gir risiko for fukt- og råteskader over tid. For å unngå dette må du ha damptette materialer i slike vegger.

Våtromsplater som kun er vanntette kan dermed ikke uten videre brukes i vegger mot det fri eller kalde rom, men må helsmøres med membran for å oppnå tilfredsstillende damptetthet. Plater som både er vann- og damptette trenger ikke å helsmøres, men kun tettes med egnede produkter i skjøter, samt rundt skruer og gjennomføringer. I begge tilfeller skal du ikke bruke plastfolie som dampsperre bak platene.

Våtromsplater kan monteres på ulike underlag, eksempelvis stenderverk eller faste underlag som rupanel, OSB og mur.

1944
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også