115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Vær obs på svertesoppen

Den kan være et forvarsel om at verre ting er i gjære

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. mai 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

10. mai 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220510085814315.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220510085814315.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

De aller fleste som eier et hus bygget i tre, har nok sett at kledningen på deler av huset kan få et svartprikkete utseende. Da er det sannsynligvis svertesoppen som har kommet på besøk, og den er særlig synlig på hvitmalte eller andre lyse kledningstyper.

Svertesopp er en type muggsopp som lever av stoffer som er i hulrommene i trevirket. Det er trolig ikke fritt for at nakkehårene hos en del boligeiere kan reise seg når de hører om slikt. Den er imidlertid ikke så farlig som navnet skulle tilsi. Faktisk gjør den i utgangspunktet ikke noe skade i det hele tatt, men det er svært få som synes den er spesielt pen å se på.

Krever lite for å vokse

Svertesopp er ikke spesielt kresen og trenger ikke så mye for å vokse. Er temperaturen mellom 0 og 40 grader og den relative luftfuktigheten på rundt 80 – 85 prosent, ligger forholdene godt til rette for at den skal vokse. Dersom det er minusgrader vil den ikke vokse, men det betyr ikke at den dør. Den går snarere i dvale og vil fortsette å vokse så snart forholdene ligger til rette for det.

Det er først når temperaturen kommer opp i 40 til 50 grader at soppen faktisk dør. Slike temperaturer er fullt mulige å nå på en mørk kledning en varm sommerdag, men du skal ikke tro at du kan la solen gjøre jobben. Da det finnes masse sporer igjen tar det nemlig ikke lang tid før soppveksten er tilbake i fullt tempo.

Og selv om vi har fastslått at soppen ikke er farlig i seg selv, skal du også vite at det ikke kun handler om estetikk. Den kan nemlig være et forvarsel om andre typer skader, særlig ettersom den vokser best i litt fuktige miljøer. I slike miljøer kan også den langt skumlere råtesoppen dukke opp. Om du ser svertesopp på en eller flere av veggene dine, kan det med andre ord være grunn til å sjekke litt ekstra nøye etter skader som følge av råtesopp.  Du bør være særlig oppmerksom på detaljer som skjøter og overganger, rundt vinduer og der treverk står langt ned mot bakken.

Må vaskes bort

Den beste løsningen for å bli kvitt svertesopp er å ta en god gammeldags husvask med skikkelige vaskemidler og kost som du bruker for å skrubbe bort soppen. Deretter kan det lønne seg å påføre en sopp- og algedreper. Det finnes flere å velge mellom, men felles for dem er at de skal tørke på fasaden og ikke skylles bort. Dedikerte sopp- og algedrepere brukes fortrinnsvis før huset skal males, men til den vanlige husvasken finnes det også 2-i-1 husvask og soppfjernere. Disse inneholder stoffer som både fjerner soppen og som gir en langtidsvirkende effekt mot ny vekst.

2571
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også