SWITCH SECTION

Valgets kval: kjøkkenventilator

Det er to valg du kan ta - med fordeler og ulemper for begge

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. november 2018
Foto: Pexels
Foto: Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181101073030233.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181101073030233.jpg?maxwidth=2000
0

Et viktig valg når du skal ha ventilator til kjøkkenet ditt, er hvordan du skal bli kvitt lukt og stekeos som oppstår når du kokkelerer. Her står du overfor to valg:

  • Avtrekk til det fri, altså at det føres en ventilasjonskanal fra ventilatoren og ut gjennom yttervegg eller tak
  • Resirkulering, der luften fra ventilatoren renses i et kullfilter før den sendes ut i rommet igjen

I utgangspunktet er avtrekk til det fri den beste løsningen ettersom de gjør en mer effektiv jobb med å fjerne lukt og stekeos. Samtidig kan det være krevende å føre ventilasjonskanalen ut til friluft og det vil i en del tilfeller begrense valgfriheten med tanke på plassering av ventilatoren. Du kan ganske enkelt bli nødt til å plassere den ved en yttervegg dersom det er vanskelig eller uforholdsmessig dyrt å føre ventilasjonskanalen fra der du aller helst skulle ha plassert den. Det gjelder særlig ved rehabilitering.

Har du balansert ventilasjon i boligen, skal du også passe på at avtrekket fra kjøkkenet ikke plasseres for nære inntaket til ventilasjonsanlegget da det kan gi utfordringer med lukt.

Utfordringene knyttet til rørføring slipper du ved å velge en ventilator med resirkulering. De fungerer slik at stekeosen dras inn i ventilatoren, renses i et kullfilter og slippes ut i rommet igjen. Dermed trenger du bare å føre en ventilasjonskanal fra ventilatoren og ut gjennom eksempelvis toppen av skapet den er montert i.

En ulempe med resirkulering er at de ikke fjerner fukt fra luften de drar inn – dermed vil du gjerne oppleve at luftfuktigheten på kjøkkenet går noe opp når ventilatoren er i bruk. Dessuten er resirkuleringsmodeller noe mer støyende enn avtrekksmodeller. Du må også påregne mer vedlikehold ettersom du må bytte kullfiltrene med jevne mellomrom for at resirkuleringen skal fungere godt.

Bor du i blokk skal du vite at resirkulering ofte er det eneste alternativet du har, ettersom det som ikke er lov å bruke ventilatorer med avtrekk i slike bygg. Dette bør du sjekke ut før du tar valget.

2053
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også