Foto: MadameYavi / Pixabay
SWITCH SECTION

Vanndamp gjør susen

Termofuru er varmebehandlede terrassebord med enestående egenskaper

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. februar 2021
Foto: MadameYavi / Pixabay
Foto: MadameYavi / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210225144214412.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210225144214193.jpg?maxwidth=2000
rocking-chair-2716297 (1).jpg rocking-chair-2716297 (1).jpg
0


Trykkimpregnerte terrassebord er fremdeles folkefavoritten og kongen på haugen når bolig- og hytteeiere skal bygge terrasser og verandaer. Det henger både sammen med at denne typen terrassebord er svært holdbare og at prisen er forholdsvis lav. Helt fra utesesongen starter og gjennom hele sommeren, kjører byggevarekjedene kampanjer og kappes om å tilby kundene den laveste prisen.

Selv om trykkimpregnert er et godt valg, kan det likevel være grunn til å orientere seg om hvilke andre muligheter som finnes. De siste årene har det blant annet kommet mange vedlikeholdsvennlige terrassebord på markedet, slik som Kebony og royalimpregnerte varianter.

Du bør dessuten merke deg termofuru – som i bunn og grunn er helt vanlige terrassebord laget av furu. De gjennomgår imidlertid en spesiell varmebehandlingsprosess som gjør at treverkets egenskaper endres permanent. Prosessen er miljøvennlig da det kun brukes varm damp, og ikke noen former for impregneringsvæsker eller olje. Etter varmebehandlingen blir treverket mer stabilt, samt mindre utsatt for oppsprekking og oppflising. Derfor egner termofuru seg blant annet svært godt til formskjæring som følger terrenget, der terrassebordene som regel stikker et stykke utenfor bjelkelaget.

En annen fordel med termofuru, er at det ikke krever vedlikehold ut over normal vask og feiing. Materialets egenskaper bidrar dessuten til at terrassebordene holder seg pene over svært lang tid. Når det gjelder farge, vil denne typen terrassebord gråne forholdsvis raskt og får en flott patina som er tiltalende for mange. Det er mulig å behandle bordene med pigmentert olje dersom du ikke ønsker at de skal gråne eller du vil ha en jevnere gråning.

Termofuru monteres på samme måte som trykkimpregnerte terrassebord, og kan både monteres med synlig og skjult innfesting. Du bør bruke syrefaste skruer til monteringen.

1889
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også