115

Vanning av potteplanter – vanlige feil og hvordan du unngår dem

Enten du har grønne fingre eller ikke, er det lett å gjøre feil når du vanner potteplantene.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

2. juni 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230602120916811.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230602120916811.jpg?maxwidth=900
0

Å vanne potteplanter kan virke som en enkel oppgave, men det krever litt omtanke og forsiktighet.

Overvanning – en vanlig feil

En av de vanligste feilene er å overvanne potteplantene. Overvanning kan skade røttene og skape problemer i jorden som kan føre til at planten dør. Hvis du ser at bladene blir gule og slappe, selv om jorden fortsatt er fuktig, kan det være et tegn på overvanning. Hvis du mistenker at du har tatt i for mye vann, la jorden få tørke ut litt før du vanner igjen.

Undervanning – en annen vanlig feil

Mens overvanning kan være skadelig for potteplanter, kan undervanning også føre til problemer. Hvis du ser at bladene blir tørre og krøller seg, eller at planten henger med hodet, kan det være et tegn på at den er tørst. 

Undervanning kan begrense planteveksten, og i noen tilfeller kan det til og med føre til at planten dør. Du bør vanne planten regelmessig i henhold til dens spesifikke vannbehov.

Valg av vanningsmetode

Det er mange måter å vanne potteplanter på. Bruk gjerne en vannkanne hvis du ikke har så mange potteplanter. En vannslange kan være nyttig for å vanne planter som er vanskelige å nå, eller for å få vannet jevnt fordelt rundt planten. For større potteplanter kan selvvanning være et godt alternativ, der plantene trekker opp vann fra undersiden av blomsterpotten – typisk fra en stor skål. 

Uansett hvilken metode du velger, sørg for å velge en som passer plantens størrelse og egenskaper.

Tidspunkt for vanning

Mange planter foretrekker å bli vannet om morgenen når temperaturen er lavere og jorden vil ha tid til å tørke ut i løpet av dagen. Men noen planter kan gjerne vannes om kvelden, spesielt hvis luftfuktigheten er lav og jorden tørker raskt ut. Det er også lurt å vanne plantene når jorden er tørr, og ikke følge en fast timeplan.

Valg av vann

Mens det kanskje ikke virker som en stor sak, er valg av vann også viktig når det gjelder vanning av potteplanter. Klor og mineralinnhold i springvann kan påvirke plantenes helse. Om mulig, kan du bruke filtrert vann for å få det beste resultatet. Bruk av regnvann kan også være et godt alternativ, avhengig av kvaliteten på vannet og om du har det tilgjengelig.

Med disse tipsene kan du holde potteplantene glade og sunne i lang tid.

2294
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også